Olen kärsinyt jo kauan näpyistä varsinkin reisissä. Ne ovat punertavia ja niitä pystyy toisinaan myös puristamaan. Ne eivät kuitenkaan vaikuta finneiltä. Mistä mahtaa olla kysymys ja pääseekö näpyistä eroon?

Suosittelen lämpimästi, että varaat ajan ihotautilääkärille, joka tutkii näpyt ja tekee kunnon diagnoosin. Jotta pitkään vaivanneista näpyistä pääsisi eroon, voi jonkinlainen lääkehoito olla tarpeen. Esimerkiksi sitkeään akneen tarvitaan usein hieman pidempi antibioottikuuri. Ilman reseptiä on toki myynnissä monenlaisia lääkevoiteita, mutta jos ei ole varma, mistä näpyt johtuvat, lääkevoiteilla voi tehdä jopa haittaa iholle.

Kosmeettinen hoito näppyläiselle iholle riippuu myös näppyjen laadusta, mutta muutaman perusvinkin voi antaa:

- Jos reisien iho on normaali, eikä kutisevan kuiva tai hilseilevä, sitä ei kannata turhaan rasvailla. Jotkut perusvoiteet voivat tehdä kalvon iholle ja pahentaa näppyläongelmaa entisestään.
- Näpyillä on harvoin mitään tekemistä hygienian kanssa, mutta jos ihosi on normaali/herkästi rasvoittuva, päivittäinen pesu vedellä ja saippualla voi olla hyväksi.
- Tiukat, keinokuituiset vaatteet, kuten sukkahousut (ja varsinkin, jos iholle on levitellyt vielä rasvaa ennen sukkahousujen laittamista), saattavat provosoida näppyjen ilmaantumista.
- Näppyjä ei kannattaisi puristella, ettei iho tulehdu.
- Kosmetiikalla voidaan ainoastaan hieman helpottaa oireita, mutta mistään linimentistä on tuskin parantamaan vaivaa. Siksi lääkärille meno olisi hyvä vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla