Minua huolestuttaa alakuloisuuden tunne. Olen aloittanut opinnot vieraalla paikkakunnalla ja siksi irtautunut kotoa. Uudet haasteet tuntuvat myös vierailta ja vaikka ystäviä on ja elämä on kunnossa, en ole itseeni tyytyväinen, vaan tunnen itseni alakuloiseksi. Vuoden aikana paino on noussut yli viisi kiloa.

Kuvauksesi perusteella masennuksesi voi hyvin liittyä siihen, että olet muuttanut lapsuuden kodistasi ja aloittanut opinnot vieraalla paikkakunnalla. Tottuminen uuteen rooliin nuorena aikuisena vie oman aikansa. Asuminen uudella paikkakunnalla on hetkittäin varsin yksinäistä. Tuloksena on usein ”mielihyväsyöminen” ja sen mukainen painonnousu.

On sinänsä hyvä, että olet kiinnittänyt huomiota mielialaasi ja syömisesi lisääntymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On luultavaa, että masentuneisuutesi ja siihen liittyvä liika syöminen häviää itsestään, kun totut elämiseen uudessa roolissasi ja uudella paikkakunnalla. Säännöllisen liikunnan on osoitettu olevan hyvä keino hoitaa ainakin lievempiä masennustiloja. Olisit itseesi varmasti tyytyväisempi, jos löytäisit liikunnan ilon keinona hoitaa masennustasi eikä vain keinona lievittää syyllisyyttäsi liikasyömisestäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos alakulosi ja mielialasyömisesi jatkuvat, sinun kannattaa hakeutua opiskelijoiden tai ylioppilaiden terveydenhoidon piiriin. On myös mahdollista, että alakulosi heijastaa alttiuttasi masennustiloihin. Tällöin voit hyötyä sekä psykoterapiasta että asianmukaisesta lääkehoidosta keinoina sekä hoitaa nykymasennustasi että estää mahdollisia toistuvia masennustiloja erilaisissa elämän erotilanteissa.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla