Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 77-vuotias nainen, en polta enkä juo, ja syön mahdollisimman terveellisesti. Lääkäri totesi vuosia sitten, että olen moninivelrikkoinen. Polvet alkoivat reistata jo alle 60-vuotiaana, sitten lonkat kipeytyivät ja ne leikattiin ensin toinen, sitten toinen. Polvet vaivaavat jatkuvasti, mutta tilanne ei kuulemma ole niin huono, että vielä tarvittaisiin tekoniveltä. Käveleminen on vaikeaa ja kuitenkin pitäisi liikkua. Kahden viikon kuuri tulehduskipulääkettä ja kipeän nivelen hoito kaksi kertaa päivässä kylmägeelipusseilla vähän helpottaa. Mikähän voisi auttaa?

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus ja hankala vaiva. Sen varsinainen syy ei ole selvillä, joskin vanhat vammat ja tulehdukset sekä alaraajojen nivelrikossa ylipaino edesauttavat kehitystä. Useimmiten nivelrikko kuitenkin kehittyy ilman mitään erityistä tekijää, aiheuttaen vähitellen muutoksia nivelen rustoissa, niveleen liittyvissä luissa ja muissa nivelen ympäryskudoksissa. Yleisimmin nivelrikko vaivaa sormien, polvien ja lonkkien sekä selkärangan niveliä. Valitettavan usein samalla henkilöllä rikkoa voi olla monissa nivelissä.

Kysyjän ongelmat ovat noudattaneet tuota yleistä kaavaa jaloissa: kipua on sekä polvissa että lonkissa ja kun vaivat ovat päivittäisiä ja elämää suuresti haittaavia, ei yleensä enää ole muuta ratkaisua kuin korvata nivelet tekonivelillä. Polvien ja lonkkien nivelrikossa tämä useimmiten tuottaakin hyvän tuloksen. Kun leikkaukseen aina liittyy riskejä, tekoniveliä ei luonnollisesti aseteta ennen kuin viimeisenä ratkaisuna. Paljon onkin tehtävissä, ennen kuin tähän päädytään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelrikkoisen nivelen pääasiallinen kuntoutus on liike, vaikka tämä tuntuu joskus kummalliselta, kun juuri nivelten liikuttelu aiheuttaa kipua. Kipu kuitenkin johtuu paljolti nivelten ja ympäryskudosten jäykistymisestä. Siksi nivelten liikkuvuutta parantava voimistelu ja lihasvoimaa lisäävä harjoittelu ovat tärkeitä kipujen vähentämiseksi. Vaikka kävely tuntuu lisäävän kipuja, jalkojen niveliä voi liikuttaa niin, että niihin ei kohdistu ”tökkivää” liikettä, esimerkiksi pyöräily, vesijumppa ja talvella hiihto ovat mainioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peruskipulääkkeenä nivelrikossa käytetään parasetamolia, joka ei tulehduskipulääkkeiden tapaan ärsytä vatsaa eikä ole vaaraksi munuaisille. Annos voi olla 500–1 000 milligrammaa kolmastikin päivässä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla