7-vuotiaalla tyttärelläni oli puolitoista vuotta sitten erythema migrans vartalolla. Punoitus alkoi vasemman nännin ympäriltä vaeltaen oikealle, alas ja ylöspäin, kunnes noin kuukauden kuluttua se oli menossa kyljen keskivaiheilla ja silloin hävisi. Punkin puremista ei ollut havaintoa. Borrelia-vasta-aineet mitattiin, ja ne olivat negatiiviset. Ihottuman tulkittiin johtuvan kaverin lemmikki-rotan kynnestä edellisenä päivänä saadusta sieni-infektiosta (kynsi oli puhkaissut ihon pistemäisesti). Joku aika sitten näin lehtiartikkelin, jossa sanottiin että borreliavasta-ainetulos ei ole 100-prosenttisen varma ja aina jos on erythema migrans, pitäisi antaa antibioottikuuri. Pitäisikö lapselle hankkia vielä antibioottikuuri? Mikä antibiootti tuon ikäiselle käy, kun aikuisilla käytetään doksisykliiniä, jota lapselle ei voi antaa?

Erythema migrans eli vähintään 5 cm suuruinen punotusalue, joka hitaasti leviää reunoistaan, tulisi hoitaa borreliainfektiona, vaikka havaintoa punkista ei olisikaan. Vasta-ainemäärityksiä ei kannattaisi ihottumavaiheessa tehdä, koska vain 15–50 % näytteistä on silloin positiivisia. Mitä myöhemmin vasta-aineet tutkitaan, sitä suurempi osa borrelioosiin sairastuneista saa positiivisen vasta-ainetuloksen. Myöhäisvaiheessa vasta-ainetestit ovat varsin luotet-tavia.

Borrelioosi voi parantua itsekseenkin. On tutkittu, että alueilla, joilla on paljon borrelioosia, jopa 12 % oireettomista ihmisistä saa borreliavasta-aine-testeissä positiivisen tuloksen, eli heillä on todennäköisesti ollut borreliatartunta, mutta se on parantunut.

Lapsen erythema migrans hoidetaan tavallisesti amoksisilliinilla, jota pitää ottaa kolme kertaa vuorokaudessa kahden viikon ajan. Penisilliiniallergiselle annetaan kefuroksiimiaksetiilia. Doksisykliiniä ei tosiaankaan lapsilla käytetä, koska se voi aiheuttaa kehittyviin hampaisiin kiillevaurioita. Erythema migrans -vaiheen jälkeen hoitoajat ovat pidempiä.

Vasta-aineet kannattaisi kysyjän tapauksessa joka tapauksessa tutkia vielä uudelleen. Borreliaan perehtyneen dosentti Pekka Lahdenteen mielipide on, että jos oireettomalla lapsella, jolla on ollut puolitoista vuotta sitten epäilyttävä ihomuutos, vasta-ainetulos on negatiivinen, asian voisi unohtaa kokonaan. Joko tuo ihottuma on kuitenkin ollut jotakin muuta tai sitten se on joka tapauksessa parantanut itsestään. Lisätutkimuksia ei tarvita, ei myöskään tarpeettomia antibioottihoitoja.

On syytä muistaa, ettei punkin purema ole sama asia kuin borrelioosi. Suomessa 10–50 % punkeista kantaa borreliabakteeria. Tärkeintä on käyttää kumisaappaita ja pitkiä housuja, jos liikkuu pitkässä, kosteassa ruohikossa, ja illalla iho ja päänahka tulee tarkistaa. Borreliabakteeri siirtyy nymfistä tai aikuisesta punkista ihmiseen vasta, jos se on ollut pureutuneena ihoon tunteja, usein yli vuorokauden.

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.