7-vuotiaalla tyttärelläni oli puolitoista vuotta sitten erythema migrans vartalolla. Punoitus alkoi vasemman nännin ympäriltä vaeltaen oikealle, alas ja ylöspäin, kunnes noin kuukauden kuluttua se oli menossa kyljen keskivaiheilla ja silloin hävisi. Punkin puremista ei ollut havaintoa. Borrelia-vasta-aineet mitattiin, ja ne olivat negatiiviset. Ihottuman tulkittiin johtuvan kaverin lemmikki-rotan kynnestä edellisenä päivänä saadusta sieni-infektiosta (kynsi oli puhkaissut ihon pistemäisesti). Joku aika sitten näin lehtiartikkelin, jossa sanottiin että borreliavasta-ainetulos ei ole 100-prosenttisen varma ja aina jos on erythema migrans, pitäisi antaa antibioottikuuri. Pitäisikö lapselle hankkia vielä antibioottikuuri? Mikä antibiootti tuon ikäiselle käy, kun aikuisilla käytetään doksisykliiniä, jota lapselle ei voi antaa?

Erythema migrans eli vähintään 5 cm suuruinen punotusalue, joka hitaasti leviää reunoistaan, tulisi hoitaa borreliainfektiona, vaikka havaintoa punkista ei olisikaan. Vasta-ainemäärityksiä ei kannattaisi ihottumavaiheessa tehdä, koska vain 15–50 % näytteistä on silloin positiivisia. Mitä myöhemmin vasta-aineet tutkitaan, sitä suurempi osa borrelioosiin sairastuneista saa positiivisen vasta-ainetuloksen. Myöhäisvaiheessa vasta-ainetestit ovat varsin luotet-tavia.

Borrelioosi voi parantua itsekseenkin. On tutkittu, että alueilla, joilla on paljon borrelioosia, jopa 12 % oireettomista ihmisistä saa borreliavasta-aine-testeissä positiivisen tuloksen, eli heillä on todennäköisesti ollut borreliatartunta, mutta se on parantunut.

Lapsen erythema migrans hoidetaan tavallisesti amoksisilliinilla, jota pitää ottaa kolme kertaa vuorokaudessa kahden viikon ajan. Penisilliiniallergiselle annetaan kefuroksiimiaksetiilia. Doksisykliiniä ei tosiaankaan lapsilla käytetä, koska se voi aiheuttaa kehittyviin hampaisiin kiillevaurioita. Erythema migrans -vaiheen jälkeen hoitoajat ovat pidempiä.

Vasta-aineet kannattaisi kysyjän tapauksessa joka tapauksessa tutkia vielä uudelleen. Borreliaan perehtyneen dosentti Pekka Lahdenteen mielipide on, että jos oireettomalla lapsella, jolla on ollut puolitoista vuotta sitten epäilyttävä ihomuutos, vasta-ainetulos on negatiivinen, asian voisi unohtaa kokonaan. Joko tuo ihottuma on kuitenkin ollut jotakin muuta tai sitten se on joka tapauksessa parantanut itsestään. Lisätutkimuksia ei tarvita, ei myöskään tarpeettomia antibioottihoitoja.

On syytä muistaa, ettei punkin purema ole sama asia kuin borrelioosi. Suomessa 10–50 % punkeista kantaa borreliabakteeria. Tärkeintä on käyttää kumisaappaita ja pitkiä housuja, jos liikkuu pitkässä, kosteassa ruohikossa, ja illalla iho ja päänahka tulee tarkistaa. Borreliabakteeri siirtyy nymfistä tai aikuisesta punkista ihmiseen vasta, jos se on ollut pureutuneena ihoon tunteja, usein yli vuorokauden.

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.