Olen seurustellut melkein kymmenen vuotta miehen kanssa, jota on käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena. Olen tiennyt asiasta seurustelun alusta saakka. Mieheni käy terapiassa ja kokee siitä olevan apua. Miehen toiveesta asumme eri asunnoissa, koska hän kokee, ettei ole valmis yhdessä asumiseen. Olemme yhdessä siis lähinnä viikonloppuisin ja lomilla. Nyt ongelmaksi on noussut miehen käytös, jonka minä koen torjuvaksi. Meillä on kyllä aktiivistakin seksielämää, mutta minun aloitteestani. Mies kokee, ettei hän voi vaatia keneltäkään mitään seksuaalisesti, ja eikä siksi halua olla aloitteellinen. Jos yritän puhua asiasta ja omista toiveistani, hän sanoo, etten voi ymmärtää hänen kärsimystään. Tämä tunne, etten ymmärrä miestäni, hiertää suhdettamme, jopa niin, että väliin harkitsemme eroa.  Miten päästä eteenpäin tilanteessa?

Kokemus lapsuuden aikaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä värittää lähes väistämättä aikuiselämän intiimiä elämää. Seksuaalisesti hyväksikäytetty osapuoli voi kokea sekä toisen että omat seksuaaliset aloitteet ja toiveet ahdistavina ja siksi keskinäistä suhdetta uhkaavina. Ongelmaa vaikeuttaa usein edelleen se, että hyväksikäytön traumatisoiva puoliso kokee toisen toiveetkin vaatimuksina. Tuloksena on tällöin hyväksikäytetyn osapuolen vetäytyminen ja keskustelun välttäminen, jonka käytöksen taas toinen osapuoli kokee keskinäistä suhdetta uhkaavana.

Tämän puolisoiden noidankehätanssia on usein lähes mahdotonta katkaista ilman molempia osapuolia ja heidän reaktioitaan myötäelävästi ymmärtävää pariterapeuttia. Näissä tilanteissa – kuten monissa muissakin puolisoita etäännyttävissä ongelmissa – paras pariterapian muoto on usein yhdysvaltalaisen Susan Johnsonin kehittämä tunnekeskeinen pariterapia (Emotionally Focused Couple Therapy), jonka periaatteet on kuvattu Suomen Pariterapiayhdistyksen kääntämässä kirjassa Kunpa Sinut tuntisin paremmin, Psykologien kustannus Oy, 2013. 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.