Mistä voi johtua lähes jatkuva kasvojen ja pohkeiden turvotus? Olen 22-vuotias normaalipainoinen (160 cm/50 kg) nainen, minulla ei ole lääkityksiä eikä tiettävästi mitään sairauksiakaan. Kasvojen turvotus on pahimmillaan aamuisin, mutta huomattavaa muulloinkin. Jalat tuntuvat aina todella raskailta ja olen yrittänyt lisätä liikuntaa, mutta kävelyn jälkeen ne useimmiten turpoavat vain entisestään. Olen vähentänyt suolan käytön minimiin, juon paljon vettä enkä syö mitään turvottavaa, kuten pastaa, vaaleaa leipää, sokeria. Silti tilanne ei muutu. Olen myös jatkuvasti väsynyt ja ärtynyt, palelen helposti, huimausta ja heikotustakin on päivittäin.

Turvotukselle voi olla moniakin syitä, mutta useimmat niistä kyllä ovat erittäin epätoden­näköisiä nuorella muuten terveellä henkilöllä. Jos ei ole todettuja sairauksia tai lääkityksiä, niin jokseenkin varmasti voi sulkea pois vaikkapa sellaiset ongelmat kuin munuaisten tai sydämen vajaatoiminnan.

Ensin on tietysti selvitettävä, onko kyse todellakin pysyvästä turvotuksesta vai pikemmin tuntemuksesta, joka saa jalat tuntumaan raskailta ja kasvot turvonneiksi, tai sitten päivittäin vaihtelevasta ilmiöstä. Onko esimerkiksi pohkeen ympärysmitta samasta kohdasta mitattuna selvästi suurempi silloin, kun turvotusta tuntuu? Häviääkö aamun turvotus kasvoilta nopeasti ylös nousemisen jälkeen? Tämä taas viittaisi pikemmin esimerkiksi nukkumisasennosta johtuvaan nesteen tilapäiseen kertymiseen kasvoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisille turvotusta aiheuttaa hormonitoiminta, jonka vuoksi kasvot ja muutkin kehon osat voivat turvota kuukautisia edeltävinä päivinä. Päivästä toiseen jatkuvat turvotus, siihen liittyvine väsymyksineen ja heikotuksineen voi kyllä viitata muuhunkin hormonien aiheuttamaan ongelmaan. Erityisesti kilpirauhasen toiminta olisi hyvä tutkia. On siis syytä käydä lääkärissä, jossa vaivan aiheuttaja voi selvitä haastattelun ja muutamien yksinkertaisten laboratoriotutkimusten jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla