Olen 25-vuotias nainen ja kärsin sekä masennuksesta, paniikkihäiriöstä että sosiaalisten tilanteiden peloista. Käytän lääkkeinä sipramiilia 20 mg/vrk ja oksatsepaamia 15 mg kolmasti vuorikaudessa. Joskus oksatsepaamia menee kuitenkin jonkin verran enemmänkin. Miten saisin itseni ”kuriin” etten söisi enempää kuin sen 3 tablettia päivässä. Voivatko nämä lääkkeet lihottaa tai aiheuttaa aknea?

Oksatsepaamin annoksesi ei ole kovin korkea eikä siksi silloin tällöin otettua lisätabletti ole sinänsä mikään ongelma, jos päivisin säännöllisesti otetun lääkkeen annos ala vähitellen nousta. Silti on aina viisasta pohtia, miten voisi asteittain vähentää säännöllisesti pitempään otettujen ahdistuslääkkeiden määrää tai lopettaa kokonaan lääkkeiden säännöllinen käyttö. Paras tapa tällöin on joko hakeutuminen kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja saada terapeutilta ohjeet pelkojen hallinnan opetteluun.

Monet kykenevät pääsemään eroon paniikkikohtauksistaan tai sosiaalisista peloistaan itsehoitokirjojen ohjeiden avulla (Marks I: Pelko – Osa elämää, Prometheus kustannus Oy, Bourne E: Vapaaksi ahdistuksesta, Ricurex kustannus).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeiden käytön lopettaminen tulee aina tehdä annosta asteittain vähentäen, koska sekä ahdistus- että masennuslääkkeiden lopettamisen jälkeisinä päivinä ahdistus- ja paniikkioireet voivat ohimenevästi korostua 1–3 viikon ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen

psykiatri,
psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla