Miksi laboratoriokokeiden tulokset kirjataan niin oudoilla lyhenteillä ja näin estetään potilasta ymmärtämästä niitä? Potilas saa kyllä esimerkiksi terveyskeskuksesta tulosteen, mutta käytettyjä kokeiden nimiä potilas ei aina löydä kirjoistakaan, vaikka haluaisi omia kokeitaan seurata. Tulosteissa ei aina ole merkitty kuin viitearvoista poikkeavat koevastaukset.

Suomessa käytetään laboratoriokokeista Kuntaliiton ylläpitämää laboratorionimikkeistöä, jonka uusimmassa versiossa on 3312 nimikettä. Kun kokeita on näin monta, kullakin täytyy olla yksiselitteinen nimi ja koodi, jotta sekä kokeen määrittäjä että vastauksen tulkitsija tietävät mistä puhutaan. Kokeita ei myöskään voi yksiselitteisesti kuvata yhdellä sanalla, kun samaa asiaa voidaan tutkia eri tavoilla ja erilaisista näytteistä. Niinpä esimerkiksi tutkimuksia, joista löytyy sana ”hemoglobiini” on listalla yhteensä 30. Tästä kaikesta seuraa tutkimusnimikkeiden ja niiden etuliitteiden runsaus, jossa ei pelkästään potilaan vaan usein myös lääkärin ymmärrys on kovilla – etenkin, kun nimikkeitä useasti muutetaan. On edetty kauas ajoista, jolloin potilaasta tutkittiin verenkuva ja senkka, ja näiden avulla koetettiin tehdä taudinmääritystä.

Onneksi on käytettävissä hakuteoksia, jotka ovat kaikkien saatavilla. Tavallisimmat kokeet on kuvattu varsin ymmärrettävästi Pertti Mustajoen ja Jarmo Kaukuan kirjoittamassa kirjassa Senkka ja 100 tutkimusta, joka on osana Duodecimin toimittamaa Terveyskirjastoa (www.terveyskirjasto.fi). Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilla (huslab.fi/ohjekirja) on ohjekirja, josta löytyvät hankalammatkin tutkimusnimikkeet. Vaikka tämä ohjekirja on tarkoitettu lähinnä ammattilaisille oppaaksi näytteiden ottoon ja tulosten tulkintaan, siitä tavallinen potilaskin voi löytää tiedon siitä, minkälainen tutkimus hänelle on tehty.

Tutkimustulosten tulkinta onkin sitten eri juttu. Ei voi liikaa korostaa sitä, että laboratoriotutkimukset ovat vain osa taudinmääritystä ja sairauksien seurantaa, niitä tärkeämpää on yleensä lääkärin suorittama tutkimus ja eri lähteistä saatavan tiedon yhdistely ja tämän perusteella tehtävä päättely.

Laboratoriotutkimusten viitearvojen (normaaliarvojen) määrittelystä seuraa, että teoreettisesti laskien joka kahdeskymmenes terveestä ihmisestä otetun laboratoriokokeen tulos poikkeaa viitearvosta. Olisi siksi tärkeää, että lääkärillä olisi aikaa käydä laboratorio- ja muut löydökset potilaan kanssa läpi, ettei niitä tarvitsisi jälkeen päin opaskirjojen kanssa ihmetellä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.