Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tuttavani on käynyt jo toistakymmentä vuotta masennuksen vuoksi kerran kuukaudessa psykiatrilla. Hän on saanut koko ajan lääkitystä ja keskusteluterapiaa. Hänen tilanteensa ei kuitenkaan ole lainkaan edistynyt. Tuntuu kuin hän olisi liikaa kiintynyt lääkäriinsä ja pitäisi tätä kumppaninaan. Hän kertoo usein että Pekka (nimi vaihdettu) on sitä tai tätä mieltä. Joku vieraampi ihminen onkin luullut, että Pekka on hänen miehensä. Eikö lääkärin pitäisi huomata potilaansa riippuvuus ja että potilas edisty? Eikö lääkärin pitäisi lähettää potilas toiselle lääkärille kiintymisen estämiseksi? Tuttavani ei itse pysty irrottautumaan lääkärisuhteesta.

Monelle yksin elävälle tai itsensä yksinäiseksi tuntevansa ihmiselle hänen lääkärinsä, psykiatrinsa tai terapeuttinsa tulee yhtä tärkeäksi kuin muille ihmisille heidän vanhempansa, lähiystävänsä tai rakastettunsa. Useimmat ihmiset kaipaavat läheistä ihmissuhdetta, joissa he voivat ja uskaltavat jakaa pelotta ajatuksensa. Läheskään kaikki ihmiset eivät eri syistä pysty tai uskalla jakaa kaikkia tunteitansa puolisonsa tai ystäviensä kanssa. Monissa kulttuureissa rippi-isä tai sielunhoitaja täyttävät tämän psykoterapeuttisen roolin.

Masentuneet ihmiset hakeutuvat avun piiriin monasti juuri yksinäisyytensä vuoksi. Tämän vuoksi on myös luonnollista, että moni heistä tulee ainakin joksikin aikaa riippuvaiseksi psykiatristaan tai psykoterapeutistaan. ”Pekka” on vuosien myötä muodostunut ystävällesi hyvin tärkeäksi ja turvaa antavaksi ihmiseksi eikä siinä seikassa sellaisenaan ole mitään väärää. Vakaville masennustiloille on usein ominaista toistua ja pitkäaikainen hoitosuhde voi harvajaksoisenakin olla lääkehoidon ohella tärkeä keino estää uusia vakavia masennusjaksoja.

Lääkärin tulee luonnollisesti tehdä parhaansa, että hänen potilaansa kykenee luomaan hyvän suhteen myös läheisiinsä tai löytämään toimivan kumppanuuden arkielämässään. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin pitkäaikainen suhde lääkäriin tai psykoterapeuttiin on potilaan hyvinvoinnin kannalta paras ratkaisu.

Lääkäri tai psykoterapeutti voi toki omien riippuvuustarpeittensa vuoksi joskus toimia tavalla, joka sitoo potilaan itseensä ja estää tämän itsenäistymistä. Ystäväsi kohdalla tästä ei tunnu olevan kysymys, sillä hän tapaa lääkäriään suhteellisen harvoin. Voi tietysti olla, että tiiviimpi ja aktiivisempi psykoterapia saattaisi auttaa ystävääsi paremmin laajentamaan elämänpiiriään. Ehkä Sinun kannattaisi rohkaista ystävääsi hakeutumaan myös tiiviimpään psykoterapiaan ilman, että hän katkaisisi suhdettaan monivuotiseen lääkäriinsä.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.