Olen 16-vuotias tyttö ja ongelmani on ylipaino: painoni on 80 kg ja pituuteni 166 cm. Olen harrastanut liikuntaa aktiivisesti jo viisi vuotta, lajeinani ovat aerobic, juoksu ja kuntosalitreeni. Tänä aikana painoa on tullut lisää 15 kg ja pituutta 6 cm. Voisiko kyseessä olla jokin sairaus?

Ylipainoa on hieman yli kymmenen kiloa. Vaikka pituutta on tullut lisää, ylipainon määrä on viiden vuoden aikana lisääntynyt. Näin siis ahkerasta liikuntaharrastuksesta huolimatta.

Joskus harvoin sairaus voi aiheuttaa lihavuutta. Tällaisia sairauksia voivat olla kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaishormonin kortisolin liikatuotanto. Näissä sairauksissa ilmenee ylipainon lisäksi muita oireita, jotka vaikuttavat yleisvointiin ja myös lihaskuntoon. Tuntuu mahdottomalta, että kysyjällä voisi olla mitään sairautta, koska hän jaksaa liikkua paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liikunnan lisääminen entisestään ei tällaisessa tilanteessa kannata. Laihtuminen edellyttää, että ruoan ja juoman mukana saadut kalorit vähenevät. Varsinaiset dieetit eivät ole tarpeen. Järkevintä olisi tarkistaa tavanomaisista ruoista, mitkä niistä sisältävät rasvaa runsaasti. Vaihtamalla runsasrasvaisia ruokia vähärasvaisiin voi syödä yhtä paljon kuin ennenkin, mutta paino laskee hiljalleen.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla