Mikä puutos minua mahtaa vaivata? Minun tekee mieli syödä paperia, esimerkiksi valkoista kopiopaperia. Vaiva on alkanut aivan viime aikoina.

Outojen aineiden syömähimon nimitys lääketieteessä on pica-oireyhtymä. Sana pica on harakka latinaksi. Nimen taustalla lienee harakoiden tapa kerätä pesäänsä outoja esineitä.

Usein pican vaivaama syö jäätä, savea tai seinästä rapsutettuja laastinpaloja. Joskus himo voi kohdistua johonkin erityiseen ruoka-aineeseen. Paperinhimosta en ole kuullut, mutta ilmiö voi hyvin selittyä sillä, että nykyisessä kaupunkiympäristössä paperia on helpommin saatavissa kuin esimerkiksi savea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pica-oireyhtymä liittyy usein raudanpuutteeseen. Koska nykyään ruoka on monipuolista ja riittävän rautapitoista, ruokaan liittyvä eli dietaarinen raudanpuute on hyvin harvinainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisin syy raudanpuutteeseen on jatkuva tai toistuva liiallinen veren menetys. Veren hemoglobiinissa on rautaa, ja aina kun verta poistuu elimistössämme, samalla menetetään rautaa. Lapsensaanti-iässä olevilla naisilla syynä voivat olla runsaat kuukautiset. Muilla raudanpuutteen takana on yleensä verenvuoto mahalaukun tai suoliston alueella mahahaavan, kasvaimen tai muun sairauden vuoksi.

Raudanpuute aiheuttaa anemiaa eli hemoglobiiniarvo laskee. Kysyjän kannattaisi käydä lääkärissä tarkistuttamassa veriarvonsa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla