Haluaisin tietää, onko 8-vuotiaan poikani esinahka liian kireä. Kun esinahkaa vetää terskan päältä, kiristää, sattuu ja punoittaa. Pitäisikö mennä lääkärille?

Esinahassa voi olla kahdenlaisia pulmia. Fimoosi on liian kireä esinahka. Tällöin esinahan aukko on niin pieni, että esinahkaa ei voida vetää pois terskan päältä. Fimoosi on yleensä pienten poikien vaiva. Parafimoosissa taakse vedetty esinahka ei pystykään palaamaan takaisin, vaan jää kiristävänä renkaana terskan taakse. Sitä ilmenee aikuisillakin miehillä. Parafimoosi liittyy usein esinahan ja terskan tulehduksiin.

Fimoosin hoito on ympärileikkaus, jossa osa esinahkaa poistetaan. Oppikirjan mukaan leikkaukseen ryhdytään, jos ilmenee siittimen pään tulehduksia tai virtsatietulehduksia tai jos ahdas esinahka on este virtsaamiselle. Kysyjän kuvauksen perusteella vaikuttaa siltä, että erityisiä hoitoja tässä ei tarvita. Toisaalta, kun asia näyttää askarruttavan äitiä, lääkärissä voi tietenkin käydä varmistamassa, että kaikki on kunnossa.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Hei, tekstistä lukien, minulla on tuo fimoosia. Onko sitten normaalia, kun esinahaa vedetään terskan taakse ja se sattuu vähän, kun on vedetty kokonaan takse? Vaikuttaako se terskan kuivuus kipuun?

  • ylös 15
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla