Olen laihduttanut ajan kanssa noin 10 kiloa ja olen nyt normaalipainossa. Olen muuttanut samalla ruokatottumuksiani entistä terveellisempään suuntaan, pyöräilen ja kävelen jonkin verran, joten painon pitäminen normaalissa varmasti onnistuu jatkossakin. Ongelmani onkin ympärysmittani. Vyötärömittani on kohtuullinen, mutta lantion ympärykseni on aivan liian isoissa lukemissa. Mikä neuvoksi, että saisin kaiken vaarallisen rasvan pois?

Kysyjälle on tarjolla iloisia uutisia: jos vyötärömitta on todellakin normaali ja painoindeksi alle 25, lantion rasvalla ei ole terveysnäkökulmasta merkitystä. Naisella vyötärömitta saisi olla mieluimmin alle 80, varsinainen vyötärölihavuuden raja on 90 cm. Sekä verisuonissairauksien että tuoreen tutkimuksen mukaan myös selkäsairauksien riskin kannalta olennaista on vatsalle kertyneen kudosrasvan määrä. Tämä selviää parhaiten mittaamalla vyötärönympärys.

Sairausriskin kannalta vahingollinen rasva, joka vaikuttaa epäedullisesti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan on nimenomaan kudosten ympärillä ei ihon alla sijaitseva rasva. Lantion rasva on taas ihonalaista, eikä tämä vaikuta samalla tavoin kuin kudosrasva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa siis hyvillä mielin jatkaa nykyisiä terveellisiä ruoka- ja liikuntatottumuksia, ja pitää paino ja rasvat saavutetulla tasolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla