Syön okskarbamatsepiinia (Trileptal ym, 1500-1600 mg / vrk) ja mahdollisesti lisään lääkitykseen topiramaatin (Topimax) lähiaikoina. Niin tämä kuin muut käyttämäni epilepsialääkkeet ovat aiheuttaneet orgasmikyvyttömyyttä. Alemmilla lääkeannoksilla ongelma on lievempi, mutta nykyisillä annoksilla totaalinen. Epilepsialääkkeiden lopettaminen ei tule kysymykseen. Mikä siis avuksi?
Tiedän, että tämä on hyvin yleinen ongelma lääkkeiden käyttäjien keskuudessa. Eräs käyttäjä tiesi, että ongelmaan on olemassa lääke, mutta ei tiennyt sen nimeä.

Noin 20-30 % epilepsiaa sairastavista tai antiepileptisia lääkkeitä käyttävistä henkilöistä kärsii vaikeudesta saada orgasmia. Antiepileptin käyttöön suhteellisen usein liittyvä seksuaalisen halun heikentyminen tai orgasmivaikeudet voivat selittyä joidenkin antiepileptien kyvystä pienentää niin miesten kuin naisten libidon kannalta tärkeän vapaan testosteronin pitoisuutta. Monet antiepileptit lisäävät masennuslääkkeiden tapaan aivojen serotoniininpitoisuutta, mikä voi olla osaselitys orgasmivaikeuksiin.

Antiepileptien aiheuttaman orgasmi- ja ejakulaatiovaikeuksien hoidosta ei ole kontrolloituja tutkimuksia. Yksittäisillä potilailla orgasmivaikeus on korjaantunut vaihtamalla antiepilepti toisen vaikutusmekanismin omaavaan lääkkeeseen. Tapausselostusten valossa hyviä vaihtoehtoja voivat olla valproaatti ja lamotrigiini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos antiepileptien vaikutus potenssiin perustuisi niiden serotoninergiseen vaikutukseen, orgasmivaikeuden hoidossa voi kokeilla lääkkeitä, jotka ovat joskus lievittäneet serotoninergisten masennuslääkkeiden aiheuttamia orgasmivaikeuksia. Tällaisia lääkkeitä ovat mm. pienissä annoksissa käytetyt mirtatsapiini, buspironi ja bupropioni sekä amantadiini ja luonnonlääke neidonheisipuu-uute.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös miesten erektiolääkkeet ovat tapausselostusten valossa auttaneet myös naisilla masennuslääkkeiden aiheuttamaa orgasmivaikeutta. Näiden lääkkeiden käytöstä tähän tarkoitukseen ei kuitenkaan ole julkaistu tapausselostuksia.

Laboratoriossa kannattaa mittauttaa plasman vapaa testosteroni, sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) ja luteinisioiva hormoni (LH), mikäli orgasmivaikeuteen liittyy myös selvä seksuaalisen halun heikentyminen.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla