17-vuotias poika tiedustelee, mistä saisi lääkärin reseptin anabolisia steroideja varten. Hänellä ei ole mitään sairautta tai kasvukehitykseen liittyvää vikaa, lääkkeet tulisivat voimaharjoitteluun. Ilman lääkärin määräystä lääkkeitä voisi kyllä tilata netistä, mutta niitä ei saa tullista ulos. Onko vaarallista ottaa näitä lääkkeitä?

Tähän täytyy vastata mahdollisimman selvästi: unohda koko juttu! Yleisesti kyllä on tiedossa, että punttisaleilla käytetään anabolisia hormoneja, kun on kiire kasvattaa lihasmassaa. Lääkkeiden tehosta ei ole selvää tutkittua näyttöä, mutta usko siihen on vahva. Yleensä aineet lienevät salakuljetettuja, koska kukaan järkevä ja eettisesti vastuullinen lääkäri ei niitä määrää terveelle nuorelle henkilölle eikä niitä saa tuoda laillisesti maahan, vaikka internetin välityksellä saisikin ostetuksi. Tosin tullilaboratorion testien perusteella nämä nettilääkkeet ovat vähän mitä sattuu, tehottomia kalkkitabletteja tai aivan muita kemikaaleja.

Lääkkeenä anabolisia steroideja käytetään silloin, kun ihmisellä on todellinen hormonipuutos tai sairaudesta johtuva lihas- tai luukudoskato. Terveen ihmisen ei niitä pidä käyttää, ei varsinkaan vielä kehittymässä olevan 17-vuotiaan. Ylimääräisten hormonien aiheuttamat haitat aineenvaihdunnalle (diabetes), maksalle (maksavauriot ja -kasvaimet), sydämelle (rytmihäiriöt, sepelvaltimotauti), iholle (akne), mielialalle (masennus, unihäiriöt, harhat) ja sukuelimille (kivesten kipu, hedelmättömyys) ovat niin moninaiset ja jopa henkeä uhkaavat, että lihasmassan kasvattamista steroididopingilla ei voi mitenkään perustella.

Paineet voivat silti ovat kovat, jos salilla ‚ÄĚkaikki muutkin‚ÄĚ k√§ytt√§v√§t ja kaveripiiriss√§ vain lihasten koolla on merkityst√§. Sivuvaikutusten vaarasta ei ehk√§ puhuta yht√§ paljon. Kuitenkin √§skett√§in julkaistussa anabolisia steroideja k√§ytt√§vien kehonrakentajien haastattelututkimuksessa ilmeni, ett√§ yli 99 prosenttia tutkituista oli k√§rsinyt kolmesta tai useammasta sivuvaikutuksesta. Yleisimpi√§ olivat akne, unih√§iri√∂t, mielialavaihtelut, kivesten koon pieneneminen ja seksuaaliset h√§iri√∂t, rintojen kasvu sek√§ nesteen kertyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Steroididopingin tehosta lienee liikkeell√§ liioiteltuja k√§sityksi√§. Kun dopingk√§yt√∂ss√§ annokset ovat usein 10‚Äď100-kertaiset sairauksien hoidossa k√§ytett√§viin verrattuna, selv√§√§ tieteellist√§ n√§ytt√∂√§ niiden dopingtehosta ei ole k√§ytett√§viss√§. Ilmeisesti ainakin osa selittyy lumevaikutuksella sek√§ sill√§, ett√§ aineet lis√§√§v√§t aggressiivisuutta ja siten harjoittelumotivaatiota. Olisikohan se motivaatio l√∂ydett√§viss√§ enemm√§n luonnonmukaisilla keinoilla?

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla