17-vuotias poika tiedustelee, mistä saisi lääkärin reseptin anabolisia steroideja varten. Hänellä ei ole mitään sairautta tai kasvukehitykseen liittyvää vikaa, lääkkeet tulisivat voimaharjoitteluun. Ilman lääkärin määräystä lääkkeitä voisi kyllä tilata netistä, mutta niitä ei saa tullista ulos. Onko vaarallista ottaa näitä lääkkeitä?

Tähän täytyy vastata mahdollisimman selvästi: unohda koko juttu! Yleisesti kyllä on tiedossa, että punttisaleilla käytetään anabolisia hormoneja, kun on kiire kasvattaa lihasmassaa. Lääkkeiden tehosta ei ole selvää tutkittua näyttöä, mutta usko siihen on vahva. Yleensä aineet lienevät salakuljetettuja, koska kukaan järkevä ja eettisesti vastuullinen lääkäri ei niitä määrää terveelle nuorelle henkilölle eikä niitä saa tuoda laillisesti maahan, vaikka internetin välityksellä saisikin ostetuksi. Tosin tullilaboratorion testien perusteella nämä nettilääkkeet ovat vähän mitä sattuu, tehottomia kalkkitabletteja tai aivan muita kemikaaleja.

Lääkkeenä anabolisia steroideja käytetään silloin, kun ihmisellä on todellinen hormonipuutos tai sairaudesta johtuva lihas- tai luukudoskato. Terveen ihmisen ei niitä pidä käyttää, ei varsinkaan vielä kehittymässä olevan 17-vuotiaan. Ylimääräisten hormonien aiheuttamat haitat aineenvaihdunnalle (diabetes), maksalle (maksavauriot ja -kasvaimet), sydämelle (rytmihäiriöt, sepelvaltimotauti), iholle (akne), mielialalle (masennus, unihäiriöt, harhat) ja sukuelimille (kivesten kipu, hedelmättömyys) ovat niin moninaiset ja jopa henkeä uhkaavat, että lihasmassan kasvattamista steroididopingilla ei voi mitenkään perustella.

Paineet voivat silti ovat kovat, jos salilla ”kaikki muutkin” käyttävät ja kaveripiirissä vain lihasten koolla on merkitystä. Sivuvaikutusten vaarasta ei ehkä puhuta yhtä paljon. Kuitenkin äskettäin julkaistussa anabolisia steroideja käyttävien kehonrakentajien haastattelututkimuksessa ilmeni, että yli 99 prosenttia tutkituista oli kärsinyt kolmesta tai useammasta sivuvaikutuksesta. Yleisimpiä olivat akne, unihäiriöt, mielialavaihtelut, kivesten koon pieneneminen ja seksuaaliset häiriöt, rintojen kasvu sekä nesteen kertyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Steroididopingin tehosta lienee liikkeellä liioiteltuja käsityksiä. Kun dopingkäytössä annokset ovat usein 10–100-kertaiset sairauksien hoidossa käytettäviin verrattuna, selvää tieteellistä näyttöä niiden dopingtehosta ei ole käytettävissä. Ilmeisesti ainakin osa selittyy lumevaikutuksella sekä sillä, että aineet lisäävät aggressiivisuutta ja siten harjoittelumotivaatiota. Olisikohan se motivaatio löydettävissä enemmän luonnonmukaisilla keinoilla?

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla