Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voiko oikeaan jalkaan säteilevä iskiaskipu helpottua vai onko vaivan kanssa elettävä jollakin tapaa aina? Särkylääkkeiden ja relaksanttien sijaan toivoisin, että apua olisi venyttelyistä ja liikunnasta – onko?

Jos kysyjän jalkaterään ilmaantunut vaiva on todellakin iskias, siis välilevyn pullistuman aiheuttama hermopuristusoire, tämän vastauksen ilmestyessä jo lienee selvinnyt, onko se helpottanut itsestään. Yleensä näin tapahtuu muutamassa viikossa.

Selän nikamien välilevyn pullistuma aiheuttaa joskus hyvinkin tuskallista alaraajaan säteilevää kipua, tai lievempänä puutumista ja tunnottomuutta. Vaiva johtuu siis selästä ja tuntuu sillä alaraajan alueella, jota puristuksissa oleva hermo hermottaa. Vaikka kipu tuntuu jalassa, ei jalan venyttely tai liikuttelu vaikuta asiaan. Ensivaiheessa selänkään voimistelu ei hoida välilevyn pullistumaa, vaan siitä voi olla jopa haittaa.

Yleensä pullistuma kutistuu selässä itsestään muutamassa viikossa, ja oireet jalassa helpottavat. Kipulääkettä kyllä tarvitaan, ja tulehduskipulääke hoitaa säryn lisäksi myös pullistuman aiheuttamaa ärsytystä hermojuuressa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus vaiva kuitenkin kestää kauemmin. Jos mitään paranemisen merkkejä ei havaita noin 6 viikon kuluttua oireiden alkamisesta, yleensä arvioidaan, onko syytä harkita leikkaushoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hätäillä ei kannata, sillä jos paranemista kuitenkin vähitellen tapahtuu, ei leikkaus ole aiheellinen, vaikka oireet kestäisivät kauemminkin. Arkinen liikkuminen on aina suotavaa kivun sallimissa rajoissa.
 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla