Onko kyseessä sokeritauti jos veren(plasman)sokeri ja se oli 7,7? Ja minkälaisilla arvoilla aloitetaan lääkitys?

Kysymys on yhtä tärkeä kuin laajakin. Aikuisiällä kehittyvä yleensä tyyppiä 2 oleva diabetes on nopeasti lisääntymässä, ensisijassa väestön ylipainoisuuden vuoksi. Diabetes-nimeä tästä sairaudesta käytetään nykyään mieluummin kuin ”sokeritautia” sen korostamiseksi, että kyseessä ei ole pelkästään verensokerin säätelyn ongelma vaan laaja-alainen sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö, johon poikkeuksetta liittyy suuri verisuonisairauksien riski.

Diabeteksen diagnoosi perustuu kuitenkin ensisijassa verensokerilukemiin, jotka nykyään yleensä mitataan plasmasta. Suomessakin käytetyn Maailman terveysjärjestön määritelmän mukaan diabetes on kyseessä, jos paastoverensokeri on toistetusti 7,0 millimoolia litrassa tai enemmän. Paasto tarkoittaa tässä sitä, että henkilö on syömättä 10 tuntia ennen näytteen ottoa. Jos siis kysyjän verensokeri on 7,7 ja kyseessä on paastoarvo, tuntuu melko selvältä, että kyseessä on diabetes. Varmuuden vuoksi määritys kuitenkin kannattaa toistaa, koska diabetesdiagnoosi on kauaskantoinen asia, joka on paras varmistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tällaiset verensokeriarvot todetaan, diabeteksen selvittelyä ei jätetä pelkästään verensokerimääritykseen. Hyvin yleisesti asiaan liittyy myös keskivartalolihavuus, veren korkeat rasva-arvot sekä verenpaine, jotka vaativat huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuore diabeetikko tarvitsee paljon ammattihenkilöiden ja lähiympäristönsä tukea voidakseen tehdä taudin hoidon kannalta tärkeät elintapojen muutokset. Myös lääkehoito tulee usein kyseeseen, mutta sen arviointi on aina yksilöllistä. Siksipä ei ole kerrottavissa yksiselitteistä rajaa, minkälaisilla arvoilla lääkitys aloitetaan diabetekseen. Lääkitys saattaa olla tarpeen myös verenpaineen ja veren rasvojen hoitamiseksi. Olennaista on ymmärtää, että nämä lääkitykset kohdistuvat ensisijaisesti verisuonisairauksien riskien vähentämiseen. Siksi ne ovat tarpeen, vaikka olo ilman lääkkeitäkin tuntuisi ihan hyvältä. Lisätietoja diabeteksesta on saatavissa mm. Diabetesliiton verkkosivuilta.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla