Onko kyseessä sokeritauti jos veren(plasman)sokeri ja se oli 7,7? Ja minkälaisilla arvoilla aloitetaan lääkitys?

Kysymys on yhtä tärkeä kuin laajakin. Aikuisiällä kehittyvä yleensä tyyppiä 2 oleva diabetes on nopeasti lisääntymässä, ensisijassa väestön ylipainoisuuden vuoksi. Diabetes-nimeä tästä sairaudesta käytetään nykyään mieluummin kuin ”sokeritautia” sen korostamiseksi, että kyseessä ei ole pelkästään verensokerin säätelyn ongelma vaan laaja-alainen sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö, johon poikkeuksetta liittyy suuri verisuonisairauksien riski.

Diabeteksen diagnoosi perustuu kuitenkin ensisijassa verensokerilukemiin, jotka nykyään yleensä mitataan plasmasta. Suomessakin käytetyn Maailman terveysjärjestön määritelmän mukaan diabetes on kyseessä, jos paastoverensokeri on toistetusti 7,0 millimoolia litrassa tai enemmän. Paasto tarkoittaa tässä sitä, että henkilö on syömättä 10 tuntia ennen näytteen ottoa. Jos siis kysyjän verensokeri on 7,7 ja kyseessä on paastoarvo, tuntuu melko selvältä, että kyseessä on diabetes. Varmuuden vuoksi määritys kuitenkin kannattaa toistaa, koska diabetesdiagnoosi on kauaskantoinen asia, joka on paras varmistaa.

Kun tällaiset verensokeriarvot todetaan, diabeteksen selvittelyä ei jätetä pelkästään verensokerimääritykseen. Hyvin yleisesti asiaan liittyy myös keskivartalolihavuus, veren korkeat rasva-arvot sekä verenpaine, jotka vaativat huomiota.

Tuore diabeetikko tarvitsee paljon ammattihenkilöiden ja lähiympäristönsä tukea voidakseen tehdä taudin hoidon kannalta tärkeät elintapojen muutokset. Myös lääkehoito tulee usein kyseeseen, mutta sen arviointi on aina yksilöllistä. Siksipä ei ole kerrottavissa yksiselitteistä rajaa, minkälaisilla arvoilla lääkitys aloitetaan diabetekseen. Lääkitys saattaa olla tarpeen myös verenpaineen ja veren rasvojen hoitamiseksi. Olennaista on ymmärtää, että nämä lääkitykset kohdistuvat ensisijaisesti verisuonisairauksien riskien vähentämiseen. Siksi ne ovat tarpeen, vaikka olo ilman lääkkeitäkin tuntuisi ihan hyvältä. Lisätietoja diabeteksesta on saatavissa mm. Diabetesliiton verkkosivuilta.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.