Minulle on ruvennut vähän väliä tulemaan sylkirauhastulehduksia. Tämä on kivulias tauti. Mistä johtuu, että se uusii koko ajan. Onko sylkeni jotenkin muuttunut? Mitä sylkirauhaskokeesta
katsotaan?

Sylkirauhastulehdus on yleensä viruksen tai bakteerin aiheuttama. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset nostavat herkästi veren tulehdusarvoja ja tarvitsevat antibioottihoitoa. Aikaisemmin tavallinen sylkirauhastulehdusta aiheuttanut sikotauti on nykyisin rokotusten vuoksi meillä erittäin harvinainen.

Toistuvaan sylkirauhasen turvotukseen, joko ilman tulehdusta tai tulehduksen kera, voi olla syynä sylkitiehyen kivi, joka estää syljen erittymisen suuhun ja saattaa myös herkistää bakteeritulehduksille. Joissakin tapauksissa toistuvien sylkirauhastulehdusten syynä on Sjögrenin oire­yhtymä, joka on ns. sidekudostauti. Oireisiin voi kuulua myös silmien ja suun kuivumista sekä monia yleis­oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toistuvien sylkirauhasvaivojen selvittelyssä käytetään ultraäänitutkimuksia. Sjögrenin oireyhtymän selvittelyksi tarvitaan veren vasta-ainetutkimuksia. Aina ei löydy selvää syytä toistuville tulehduksille, mutta hankalasti haittaavan toistuvan leuan­alussylkirauhasen tulehduksen hoidoksi voidaan harkita jopa rauhasen poistoa. Korvasylkirauhasta ei yleensä pitkittyneen tai toistuvan tulehduksen vuoksi poisteta, mutta tilannetta voidaan hoitaa pitkäaikaisella antibioottikuurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Olen yli kuusikymppinen ja sylkirauhanen leuan alapuolella turposi suht suuri patti.
Kävin lääkärissä ja sain antibioottikuurin ja patti on ja pysyy. Ultrassa ei näkynyt kuulemma poikkeavaa. Minkä alan lääkärin puoleen pitäisi kääntyä.Kävin päivystävältä lääkärillä, joka oli liikunta-alan lääkäri

  • ylös 21
  • alas 36
Papana

En osaa sanoa millainen lääkäri niitä hoitaa, mutta itse menin sylkirauhasen tulehduksesta hoitoon terveyskeskukseen. Antoivat siellä antibioottia, joka ei tietenkään auttanut.

Lähete HUSsin silmä-ja korvasairaalaan tumoripoliklinikalle. Siellä tutkittiin ja ulttrattiin. Ei näkynyt kiviä tai laajentuneita sylkitiehyitä. Näkyi kuitenki 1,5cm ”kysta” joka täyttyy nesteestä. Näemmä jokin tukkii tuon rauhasen. Epäiltiin ensin leuanalusrauhasta, mutta ultran jälkeen taitaakin olla kielenalusrauhanen joka siellä turpoilee. Leikkaushoito ainoa vaihtoehto siis jos vaivasta haluaa eroon.

  • ylös 19
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla