Olen menossa läppäleikkaukseen. Kuinka iso leikkaus on?

Sydämen läppäleikkaukset ovat kyllä aika isoja. Rintakehä pitää avata ja sydän saada esille. Läpät ovat sydämen sisällä, mikä tuo vielä erityisiä vaatimuksia leikkaukselle. Sydän joudutaan avaamaan, minkä aikana verenkierto ja veren hapettuminen pitää hoitaa keinotekoisesti. Verenkierto ohjataan sydän-keuhkokoneeseen, joka hapettaa veren ja pumppaa sen aorttaan. Leikkauksen ajaksi sydän pysäytetään kokonaan, sillä kirurgi ei voi tehdä suurta tarkkuutta vaativaa työtä, jos sydänlihas jatkuvasti sätkii hänen käsissään.

Vaikka leikkaus on iso, se on nykyään hämmästyttävän turvallinen. Läppäleikkauksista on tullut sydänkirurgian rutiinia, jolloin leikkaussalin tiimi (kirurgit, anestesialääkärit, hoitajat) osaa toimia saumattomasti yhteen. Mikään leikkaus ei ole aivan riskitön, ja isoon läppäleikkaukseen liittyy luonnollisesti suurempia vaaroja kuin esimerkiksi pieneen suonikohjuleikkaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääketieteen yksi tärkeä periaate on, että hoito ei saa olla vaarallisempi kuin itse sairaus. Läppäleikkauksissa tämä toteutuu hyvin. Uuden läpän ansiosta sydämen toiminta paranee selvästi, minkä useimmat huomaavat välittömästi voinnissa ja suorituskyvyssä. Viallinen sydänläppä johtaisi ajan mittaan vaikeaan sydänsairauteen ja ennenaikaiseen hautaan. Läppäleikkaukset ovat huomattavasti pidentäneet läppäsairaiden ihmisten elinikää ja parantaneet heidän elämänsä laatua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla