Olen 30-vuotias ja olen syntynyt miehenä naisen ruumiiseen. Tehdäänkö Suomessa sukupuolenvaihdosleikkauksia? Vai kannattaako mennä leikattavaksi ulkomaille?

Jos ihminen tuntee olevansa vastakkaista sukupuolta, on kyse transseksuaalisuudesta. Mies tuntee olevansa nainen tai nainen tuntee olevansa mies. Oppikirjan mukaan Suomessa arvioidaan olevan 300–500 transseksuaalia.

Syytä transseksuaalisuuteen ei tunneta. Tunne väärästä sukupuolesta on niin voimakas, että transseksuaalit elävät vaikeassa sielun ristiriidassa ja ovat siksi onnettomia. Psykoterapiasta ei ongelmaan löydy apua. Ainoa jonka tiedetään auttavan, on niin sanottu sukupuolenvaihdos. Siinä hormoneilla ja sukuelinten leikkauksilla muutetaan henkilön ominaisuuksia siten, että hän myös fyysisesti voi alkaa elää sen sukupuolen elämää, jollainen tuntee olevansa.

Sukupuolenvaihdoksen hormonihoito ja leikkaukset vaativat erityisosaamista. Hoitoon liittyy myös eettisiä kysymyksiä, sillä siinä kajotaan melko voimakkaasti terveeseen ruumiiseen. Tämän vuoksi Suomessa sukupuolenvaihdokset tehdään viranomaisten valvonnassa, ja ne on keskitetty tiettyihin sairaaloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa transseksuaalisuuden hoitoa valvoo Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lautakunta. Ennen hoitoa tarvitaan psykiatrinen selvitys siitä, että kyseessä todella on niin selvä transseksuaalisuus, että hoitoon voidaan ryhtyä. Psykiatrisia selvityksiä tehdään Helsingin ja Tampereen yliopistojen psykiatrisissa klinikoissa. Sukupuolenvaihdokseen liittyvät leikkaukset on keskitetty Tampereen kirurgiseen klinikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Auts. Avainsanoista kaikki kolme väärin:

sukupuolenvaihdos = sukupuolen korjaus

sukupuolenvaihdosleikkaus = sukupuolen korjausleikkaus

transseksuaalisuus = transsukupuolisuus

 

Muuten hyvä juttu, hienoa että aiheesta keskustellaan :)

  • ylös 18
  • alas 7

No nyt oli aika paljon puutaheinää.

Transsukupuolisuudesta puhutaan transseksuaalisuutena ja sukupuolenkorjauksesta sukupuolenvaihdoksena. Hoidettujen transsukupuolisten määrä Suomessa on reilusti esitettyjä korkeampi ja transsukupuolisten tuntemusten esiintyminen väestössä jopa 1/500. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ei ole ollut mukana transsukupuolisten hoidossa sitten 2003. Sukupuolenkorjaukseen liittyvät leikkaukset on keskitetty Helsinkiin Töölön sairaalaan.

  • ylös 11
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla