
Sairastuin vuonna 1980 opiskeluaikoina psykoosiin ja jouduin sairaalaan. Sairaalassa minulle tehtiin psykologinen tutkimus, jossa älyllinen suorituskykyni todettiin keskitasoa paremmaksi (WAIS verb. ÄO = 121). Vuonna 2005 olin psykologin tekemässä työkykyarviossa, jossa kongnitiivinen suorituskykyni oli hyvää keskitasoa (ÄO=108) ja työkyvyn psyykkisiä edellytyksiä pidettiin erittäin vahvasti heikentyneinä. Onko sairaus aiheuttanut näin huomattavan suorituskyvyn laskun? Olen kärsinyt unettomuudesta ja keskittymiskyvyn puutteesta. Olen sairastanut akuutin psykoosin kahdeksan kertaa vuosina 1980–2010 ja diagnoosi on erilaistumaton skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Voiko suorituskykyni palautua entiselleen? Voin tällä hetkellä hyvin, olen eläkkeellä, tehnyt etätyötä ja opiskellut avoimessa yliopistossa.
Kirjeesi perusteella olet keskimääräistä lahjakkaampi henkilö. En usko, että vuonna 2005 psykologisissa tutkimuksissa havaittu työkyvyn heikentyminen perustui älykkyytesi tason, koska tuolloinkin olit älylliseltä suorituskyvyltäsi keskimääräistä selvästi parempi. Oletan, että arvio työkykysi heikentymisestä perustui sairautesi muihin oireisiin. On myös varsin todennäköistä, että kognitiivisessa suorituskyvyssä todettu lasku heijasti sairautesi tuonaikaista vakavuutta eikä siis suinkaan millään lailla pysyvämpää tai jatkuvasti huonontuvaa suorituskyvyn laskua.
Sairautesi akuuttien vaiheisiin liittyvä ahdistuneisuus ja unettomuus voivat heikentää psykologisissa testeissä arvioitavia toimintoja, kuten muistia tai keskittymiskykyä. Myös skitsofrenian ja kaksisuuntaisen meilialahäiriön akuuttien vaiheiden estoon käytetyt lääkkeet voivat joskus heikentää jonkin verran muistia.
Skitsofrenian joissakin muodoissa kogntiiviset toiminnot voivatkin vuosien myötä heikentyä keskimääräistä enemmän. Kuvauksesi perusteella en kuitenkaan usko, että Sinun sairautesi olisi luonteeltaan tällaista, koska voit hyvin, teet etätöitä ja opiskelet avoimessa yliopistossa.
Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.