Liittyykö virtsarakontulehdus yhtenä oireena vaihdevuosiin? Miten se ilmenee ja miten sitä hoidetaan?

Gynekologi Aila Tiitinen kertoo, että emättimen ja virtsateiden oireilut ovat melko yleisiä vaihdevuosien jälkeen. Vaivat aiheutuvat samasta syytä kuin muutkin vaihdevuosioireet eli naissukuhormoni estrogeenin puutteesta. Hormoni vaikuttaa sukupuolielinten limakalvoon. Sen puutteessa limakalvot ohenevat ja kuivuvat, mikä altistaa emättimen tai virtsateiden tulehdukselle. Oireena voi olla tihentynyt virtsaamisen tarve, jopa paheneva virtsan karkailu. Vaivaan liittyy myös yhdyntäkipuja.

Bakteerin aiheuttama virtsarakon tulehdus hoidetaan tavalliseen tapaan lyhyellä antibioottikuurilla. Tulehduksia voidaan ehkäistä ja limakalvojen kuntoa parantaa estrogeenihoidolla. Tavanomainen hormonihoito pillereillä tai estrogeenilaastarilla tepsii myös näihin oireisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos hormonien tabletti- tai laastarikäyttö ei sovi, vaihtoehtona on paikallisesti emättimeen annosteltava estrogeenivoide tai -puikko. Näitä emätinpuikkoja ja -voiteita saa apteekista myös ilman reseptiä. Paikallishoitoa käytetään kerran tai kahdesti viikossa iltaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla