Olen 20-vuotias nainen ja minulla on ollut koko ikäni sisäänpäin kääntyneet nännit. Kysyisin onko ”noloon” vaivaani olemassa apua? Nännit eivät kovetu kosketuksesta eivätkä kylmyydestä. Entä jos joskus saan lapsia, voinko imettää?

Sisäänpäin kääntyneitä nännejä on kahta tyyppiä: vetäytyviä, jolloin nännin saa nostettua tai houkuteltua esille, ja todellisia ns. ontelonisiä, jolloin nänni ei lainkaan nouse esille. Jopa kovin matalat ja sisään vetäytyneet rinnanpäät voivat kohota ensimmäistä kertaa vasta raskausaikana hormonaalisten muutosten ansiosta.

Vaiva ei ole vaarallinen eikä myöskään esimerkiksi rintasyövän riskitekijä. Tiedossani ei ole, että tällaista ongelmaa hoidettaisiin kirurgisin korjauksin.
Kysyjällä ei vielä ole lapsia. Onneksi tiedetään, että imettäminen voi onnistua, vaikka äidillä olisi matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät eli ontelonisät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nänni voi kohota raskauden loppuaikana ja ensimmäisinä viikkoina synnytyksen jälkeen. Rinnanpään stimuloiminen hieromalla auttaa nänniä nousemaan esiin.
Hyvä imetysasento ja vauvan oikea imemis­ote ovat edellytyksenä onnistumiselle. Tarvittaessa imetyksen apuna voi käyttää rintakumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samalla muistutan lukijoita rintojen seurannasta. Tyypillinen rintasyöpään viittaava löydös rinnassa on kiinteä, aristamaton, ympäristöön kiinnittynyt kyhmy. Tähän voi liittyä ihon vetäytyminen kuopalle kyhmyn kohdalla, tai nänni voi olla sisään vetäytynyt kyhmyn kasvaessa. Kasvaimeen viittaa, että nänni vetäytyy sisäänpäin lyhyen ajan kuluessa ja ilmiö on toispuoleinen. Silloin on syytä harkita mammografiaa ja rinnan UÄ-tutkimusta. Tutkimuksen aihe on myös ihottuman tapainen muutos nännin seudussa ja poikkeava erite nännistä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tälle 20-vuotiaalle naiselle haluaisin kertoa, että minullakin oli nuorena  sisäänpäin kääntyneet nännit. Kun sain ensimmäisen lapseni, niin imetyksen seurauksena nännit tulivat esiin. Imetysajan jälkeen nännit eivät ole enää  kääntyneet sisäänpäin vaan jäivät ulospäin, vaikkeivat nyt vieläkään mitenkään törrötä, eivätkä kunnolla kovetu. Nyt olen 50-vuotias. Eli nännien asento voi iän mukana muuttua.

  • ylös 23
  • alas 18

Sisäänpäinkääntyneitä nännejä hoidetaan kyllä kirurgisesti myös kosmeettisista syistä. Leikkaus kestää alle puoli tuntia, mutta on melko hintava. Kosmeettiseen haittaan löytyy kuitenkin myös toinen hoito. Avent Niplette on yksi tuotemerkki, jolta löytyy erityinen nännin ulosvetämiseen tarkoitettu imukuppi, tuotemerkkejä voi olla muitakin. Paketissa luvattiin, että useimmissa tapauksissa nänni kääntyy pysyvästi ulospäin noin kolmen kuukauden päivittäisellä käytöllä, pehmytkudoksen venyessä. Laitetta käytetään kahdeksan tuntia kerrallaan. Olen käyttänyt omaani nyt puolitoista viikkoa ja minua aina kiusannut asia on jo nyt korjaantunut. Nänni on ulospäin kääntynyt myös sen osan vuorokaudesta, jolloin en laitetta käytä. Se ei näy vaatteiden alta ja on helppokäyttöinen. Laitteen voi ostaa joko yhdellä tai kahdella imukupilla. Luullakseni en joudu käyttämään laitetta kuukautta pidempään. Teho voi olla huonompi, mikäli on kyse ontelonisistä, koska niissä nännissä ei ole riittävästi pehmytkudosta. Olen 35-vuotias nainen ja kärsinyt tästä vaivasta teini-iästä lähtien. Rintani eivät ole muutenkaan kovin upeat, ne ovat pienet ja hieman erikokoiset, joten tämä on tuntunut valtavan suurelta asialta. Olen harmistunut siitä, etten ole törmännyt näin pieneen asiaan aiemmin, mutta onnellinen löytäessäni ratkaisun edes tässä vaiheessa elämääni. Gynekologi ja mammografian suorittanut lääkäri ovat kyllä kommentoineet nänniä, mutta eivät ole ikinä kertoneet, että kosmeettisen vaivan voisi hoitaa itse.

  • ylös 19
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla