Olen 20-vuotias nainen ja minulla on ollut koko ikäni sisäänpäin kääntyneet nännit. Kysyisin onko ”noloon” vaivaani olemassa apua? Nännit eivät kovetu kosketuksesta eivätkä kylmyydestä. Entä jos joskus saan lapsia, voinko imettää?

Sisäänpäin kääntyneitä nännejä on kahta tyyppiä: vetäytyviä, jolloin nännin saa nostettua tai houkuteltua esille, ja todellisia ns. ontelonisiä, jolloin nänni ei lainkaan nouse esille. Jopa kovin matalat ja sisään vetäytyneet rinnanpäät voivat kohota ensimmäistä kertaa vasta raskausaikana hormonaalisten muutosten ansiosta.

Vaiva ei ole vaarallinen eikä myöskään esimerkiksi rintasyövän riskitekijä. Tiedossani ei ole, että tällaista ongelmaa hoidettaisiin kirurgisin korjauksin.
Kysyjällä ei vielä ole lapsia. Onneksi tiedetään, että imettäminen voi onnistua, vaikka äidillä olisi matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät eli ontelonisät.

Nänni voi kohota raskauden loppuaikana ja ensimmäisinä viikkoina synnytyksen jälkeen. Rinnanpään stimuloiminen hieromalla auttaa nänniä nousemaan esiin.
Hyvä imetysasento ja vauvan oikea imemis­ote ovat edellytyksenä onnistumiselle. Tarvittaessa imetyksen apuna voi käyttää rintakumia.

Samalla muistutan lukijoita rintojen seurannasta. Tyypillinen rintasyöpään viittaava löydös rinnassa on kiinteä, aristamaton, ympäristöön kiinnittynyt kyhmy. Tähän voi liittyä ihon vetäytyminen kuopalle kyhmyn kohdalla, tai nänni voi olla sisään vetäytynyt kyhmyn kasvaessa. Kasvaimeen viittaa, että nänni vetäytyy sisäänpäin lyhyen ajan kuluessa ja ilmiö on toispuoleinen. Silloin on syytä harkita mammografiaa ja rinnan UÄ-tutkimusta. Tutkimuksen aihe on myös ihottuman tapainen muutos nännin seudussa ja poikkeava erite nännistä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vetäytyneet nännit?

Sisäänpäinkääntyneitä nännejä hoidetaan kyllä kirurgisesti myös kosmeettisista syistä. Leikkaus kestää alle puoli tuntia, mutta on melko hintava. Kosmeettiseen haittaan löytyy kuitenkin myös toinen hoito. Avent Niplette on yksi tuotemerkki, jolta löytyy erityinen nännin ulosvetämiseen tarkoitettu imukuppi, tuotemerkkejä voi olla muitakin. Paketissa luvattiin, että useimmissa tapauksissa nänni kääntyy pysyvästi ulospäin noin kolmen kuukauden päivittäisellä käytöllä, pehmytkudoksen venyessä...
Lue kommentti
Vierailija

Vetäytyneet nännit?

Tälle 20-vuotiaalle naiselle haluaisin kertoa, että minullakin oli nuorena sisäänpäin kääntyneet nännit. Kun sain ensimmäisen lapseni, niin imetyksen seurauksena nännit tulivat esiin. Imetysajan jälkeen nännit eivät ole enää kääntyneet sisäänpäin vaan jäivät ulospäin, vaikkeivat nyt vieläkään mitenkään törrötä, eivätkä kunnolla kovetu. Nyt olen 50-vuotias. Eli nännien asento voi iän mukana muuttua.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.