Tyttäreni meni syksyllä naimisiin, ja käyttää ehkäisytabletteja. Hänellä on ollut jatkuvia virtsatietulehduksia kerran kuussa. Kaikkia keinoja on kokeiltu, runsasta juomista, karpalotabletteja yms. Onko olemassa estolääkitystä tuohon vaivaan?

Virtsatietulehdukset ovat varsin yleisiä. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana ja tulehdus toistuu 20–40 prosentilla. Tulehdukset ovat naisilla tavallisempia kuin miehillä, koska virtsaputki on lyhyempi. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen tai uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä.

Virtsatietulehdus syntyy, kun tulehdusta aiheuttava bakteeri pääsee virtsateihin. Nykyisen hoitokäytännön mukaan voi lääkäri voi määrätä antibioottihoidon ilman laboratoriotutkimuksia pelkästään oireiden perusteella, jos nainen on terve ja oireet ovat tyypilliset. Toistuvan virtsatietulehduksen hoidossa virtsan laboratoriotutkimus on tarpeen.

Toistuvien virtsatietulehduksen syitä voivat olla heikentynyt limakalvopuolustus (esim. limakalvojen oheneminen vaihdevuosien jälkeen), sukupuoliyhdyntä ja erilaiset rakenteelliset häiriöt virtsanjohdinten toiminnassa. Myös rakon tyhjenemistä heikentävät yleissairaudet, kuten diabetes, lisäävät tulehduksen riskiä.

Virtsatietulehduksen estohoitoa mikrobilääkehoidolla harkitaan, jos tulehduksia esiintyy enemmän kuin kolmesti vuodessa; tällöin hoidon kesto on kuusi kuukautta. Estolääkitystä ei kuitenkaan kannata jatkaa loputtomiin. Jos yhdyntä aiheuttaa toistuvasti tulehduksia, kannattaa virtsarakko tyhjentää ennen yhdyntää ja myös jälkeenpäin. Estolääkkeenä voidaan myös käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa antibiootin kerta-annosta. Tavallinen intiimihygienia on riittävä ja liiallinen alapesu saattaa jopa edistää tulehduksen syntyä.

Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen karpalo- tai puolukkamehun juominen vähentää virtsatietulehduksen uusimista. Muitakin keinoja voi kokeilla, vaikka niiden hyödystä ei ole tieteellistä näyttöä. Ummetuksen hoito on paikallaan. Nesteitä kannattaa juoda riittävästi, sillä juominen lisää virtsan määrää ja nopeuttaa virtsan vaihtumista rakossa. Samoin runsas C-vitamiinin nauttiminen happamoittaa virtsaa ja hidastaa joidenkin bakteerien lisääntymistä virtsassa.

Kysyjän tapauksessa kaikki omatoimiset keinot on yritetty. Niinpä kannattaa hakeutua lääkärin pakeille ja harkita pidempää estolääkehoitoa.
Aila Tiitinen

naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.