Tyttäreni meni syksyllä naimisiin, ja käyttää ehkäisytabletteja. Hänellä on ollut jatkuvia virtsatietulehduksia kerran kuussa. Kaikkia keinoja on kokeiltu, runsasta juomista, karpalotabletteja yms. Onko olemassa estolääkitystä tuohon vaivaan?

Virtsatietulehdukset ovat varsin yleisiä. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana ja tulehdus toistuu 20–40 prosentilla. Tulehdukset ovat naisilla tavallisempia kuin miehillä, koska virtsaputki on lyhyempi. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen tai uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä.

Virtsatietulehdus syntyy, kun tulehdusta aiheuttava bakteeri pääsee virtsateihin. Nykyisen hoitokäytännön mukaan voi lääkäri voi määrätä antibioottihoidon ilman laboratoriotutkimuksia pelkästään oireiden perusteella, jos nainen on terve ja oireet ovat tyypilliset. Toistuvan virtsatietulehduksen hoidossa virtsan laboratoriotutkimus on tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toistuvien virtsatietulehduksen syitä voivat olla heikentynyt limakalvopuolustus (esim. limakalvojen oheneminen vaihdevuosien jälkeen), sukupuoliyhdyntä ja erilaiset rakenteelliset häiriöt virtsanjohdinten toiminnassa. Myös rakon tyhjenemistä heikentävät yleissairaudet, kuten diabetes, lisäävät tulehduksen riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virtsatietulehduksen estohoitoa mikrobilääkehoidolla harkitaan, jos tulehduksia esiintyy enemmän kuin kolmesti vuodessa; tällöin hoidon kesto on kuusi kuukautta. Estolääkitystä ei kuitenkaan kannata jatkaa loputtomiin. Jos yhdyntä aiheuttaa toistuvasti tulehduksia, kannattaa virtsarakko tyhjentää ennen yhdyntää ja myös jälkeenpäin. Estolääkkeenä voidaan myös käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa antibiootin kerta-annosta. Tavallinen intiimihygienia on riittävä ja liiallinen alapesu saattaa jopa edistää tulehduksen syntyä.

Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen karpalo- tai puolukkamehun juominen vähentää virtsatietulehduksen uusimista. Muitakin keinoja voi kokeilla, vaikka niiden hyödystä ei ole tieteellistä näyttöä. Ummetuksen hoito on paikallaan. Nesteitä kannattaa juoda riittävästi, sillä juominen lisää virtsan määrää ja nopeuttaa virtsan vaihtumista rakossa. Samoin runsas C-vitamiinin nauttiminen happamoittaa virtsaa ja hidastaa joidenkin bakteerien lisääntymistä virtsassa.

Kysyjän tapauksessa kaikki omatoimiset keinot on yritetty. Niinpä kannattaa hakeutua lääkärin pakeille ja harkita pidempää estolääkehoitoa.Aila Tiitinen

naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla