Tyttäreni meni syksyllä naimisiin, ja käyttää ehkäisytabletteja. Hänellä on ollut jatkuvia virtsatietulehduksia kerran kuussa. Kaikkia keinoja on kokeiltu, runsasta juomista, karpalotabletteja yms. Onko olemassa estolääkitystä tuohon vaivaan?

Virtsatietulehdukset ovat varsin yleisiä. Jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana ja tulehdus toistuu 20–40 prosentilla. Tulehdukset ovat naisilla tavallisempia kuin miehillä, koska virtsaputki on lyhyempi. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen tai uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä.

Virtsatietulehdus syntyy, kun tulehdusta aiheuttava bakteeri pääsee virtsateihin. Nykyisen hoitokäytännön mukaan voi lääkäri voi määrätä antibioottihoidon ilman laboratoriotutkimuksia pelkästään oireiden perusteella, jos nainen on terve ja oireet ovat tyypilliset. Toistuvan virtsatietulehduksen hoidossa virtsan laboratoriotutkimus on tarpeen.

Toistuvien virtsatietulehduksen syitä voivat olla heikentynyt limakalvopuolustus (esim. limakalvojen oheneminen vaihdevuosien jälkeen), sukupuoliyhdyntä ja erilaiset rakenteelliset häiriöt virtsanjohdinten toiminnassa. Myös rakon tyhjenemistä heikentävät yleissairaudet, kuten diabetes, lisäävät tulehduksen riskiä.

Virtsatietulehduksen estohoitoa mikrobilääkehoidolla harkitaan, jos tulehduksia esiintyy enemmän kuin kolmesti vuodessa; tällöin hoidon kesto on kuusi kuukautta. Estolääkitystä ei kuitenkaan kannata jatkaa loputtomiin. Jos yhdyntä aiheuttaa toistuvasti tulehduksia, kannattaa virtsarakko tyhjentää ennen yhdyntää ja myös jälkeenpäin. Estolääkkeenä voidaan myös käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa antibiootin kerta-annosta. Tavallinen intiimihygienia on riittävä ja liiallinen alapesu saattaa jopa edistää tulehduksen syntyä.

Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen karpalo- tai puolukkamehun juominen vähentää virtsatietulehduksen uusimista. Muitakin keinoja voi kokeilla, vaikka niiden hyödystä ei ole tieteellistä näyttöä. Ummetuksen hoito on paikallaan. Nesteitä kannattaa juoda riittävästi, sillä juominen lisää virtsan määrää ja nopeuttaa virtsan vaihtumista rakossa. Samoin runsas C-vitamiinin nauttiminen happamoittaa virtsaa ja hidastaa joidenkin bakteerien lisääntymistä virtsassa.

Kysyjän tapauksessa kaikki omatoimiset keinot on yritetty. Niinpä kannattaa hakeutua lääkärin pakeille ja harkita pidempää estolääkehoitoa.
Aila Tiitinen

naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.