Eteisvärinän ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa pitkään käytetty digoksiini ei ole vaaraksi potilaille, vaikka niin on pelätty. Tuoreen ja erittäin kattavan selvityksen mukaan virheellinen käsitys on johtunut vinoutuneista tutkimustuloksista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 52 tutkimuksen katsaukseen ja 75 tutkimuksen meta-analyysiin, ja niiden perusteella digoksiinia käyttävät potilaat eivät kuole yhtään aikaisemmin kuin muita hoitoja saavat potilaat. Digoksiini päinvastoin vähentää potilaiden sairaalahoitoja, analyysi osoittaa.

Analyysi osoitti myös, että digoksiiniin liitetyt haitat näkyvät vain menetelmällisesti heikommissa tutkimuksissa, joissa potilaita ei ole satunnaistettu eikä digoksiinia käyttäviä ole verrattu lume- tai verrokkiryhmiin. Pelätyt kuolleisuusvaikutukset selittyvätkin sillä, että digoksiinia määrätään usein potilaille, joiden oireet ovat vakavampia tai joita muut hoidot eivät ole auttaneet. Nämä potilaat menehtyvät muita todennäköisemmin digoksiinihoidosta riippumatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h4451)
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4451

Sisältö jatkuu mainoksen alla