Kotona tehtävä aivojen sähköinen stimulointi voi tuoreen tutkimuksen perusteella lievittää ADHD-tarkkaavaisuushäiriöön kuuluvaa tarkkaamattomuutta. Vaikutus havaittiin aikuispotilailla, jotka eivät olleet stimulanttilääkityksellä.Potilaat käyttivät kotonaan aivostimulaattoria neljän viikon ajan puoli tuntia päivässä. Osallistujia oli 64 ja heistä puolet satunnaistettiin varsinaiseen hoitoon ja puolet käytti laitteita, jotka eivät stimuloineet tarkkaavaisuuteen liittyviä aivoalueita.Neljän viikon stimulaation seurauksena potilaiden tarkkaavaisuuskyky parantui selvästi enemmän kuin lumeryhmäläisten, tutkijat havaitsivat. Hoito oli turvallista, mutta osa sai siitä lieviä haittavaikutuksia, kuten ihon punoitusta, pääkipua ja lieviä päänahan palovammoja.Aivostimulaatiota on kokeiltu tarkkaavaisuushäiriön hoidossa aiemminkin, mutta tulokset ovat vaihdelleet. Yleensä hoito on annettu klinikalla ammattilaisten valvonnassa, mutta laitteiden kehityksen myötä potilaat voivat käyttää niitä itse kotonaan. Aivoja stimuloivat elektrodit on kiinnitetty uimamyssyä muistuttavaan päähineeseen, joten ne on helppo asentaa oikein.Nyt julkaistu tutkimus on pienehkö ja tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta aineisto on silti suurempi kuin aiemmissa satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa tutkimuksissa.Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Psychiatry 2022;79:847–856)https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.2055

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kielitoimiston sanakirjan mukaan potilas on sairas, kun taas Wiktionaryn mukaan potilas voi olla myös muu terveydenhuollon asiakas. Toivoisin, että Hyvä terveys -teksteissä pysyttäisiin perinteisessä kielenkäytössä potemisten ja sairauksien kanssa, eli podettaisiin vain oikeita sairauksia. - Häiriö ei ole sairaus. Henkilö, jolla on jokin häiriö, ei ole sen takia sairas, mutta voi mahdollisesti sairastua muita helpommin joihinkin sairauksiin. Henkilö, jolla on jokin häiriö, on tai ei ole terveydenhuollon asiakas.
Poteminen on sairastamista tai kärsimistä. Kaikki sairaat eivät kärsi sairautensa takia, mutta kärsiä voi melkein minkä tahansa asian tähden, niin sairauksien, häiriöiden kuin yleisesti kivoina pidettyjen asioidenkin tähden. Mielestäni teksteissä kannattaisi selvästi erotella, milloin henkilö sairastaa, milloin kärsii ja milloin jotain muuta, kuin niputtaa kaikki potilaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla