Alkoholia kohtuullisesti käyttävien tiedetään säästyvän joiltain sydänoireilta muita todennäköisemmin, mutta samalla he altistuvat toisille oireille. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella alkoholin terveysvaikutukset näyttävätkin riippuvan siitä, mitä oireita painotetaan.

Yhdysvaltalaisten tutkimus toteutettiin Teksasin osavaltiossa, missä osa piirikunnista sallii alkoholin myynnin ja osa ei. Tiedot asuinpaikoista yhdistettiin vuosilta 2005–2010 sairaalarekistereihin, ja näin tutkijat pystyivät vertaamaan alkoholialtistuksen yhteyksiä potilaiden sairauksiin.

Yli 11 miljoonan potilaan tietojen analyysi osoitti myynnin sallivissa piirikunnissa asuvilla olevan enemmän alkoholiongelmia, alkoholin aiheuttamia maksasairauksia ja eteisvärinä-rytmihäiriöitä, mutta vähemmän sydänkohtauksia ja sydämen vajaatoimintaa kuin potilailla, joiden kotikunnissa ei myydä alkoholia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen aikana osa piirikunnista myös muutti säädöksiään ja salli alkoholin myynnin. Näissä kunnissa alkoholin haitat lisääntyivät, kuten oli odotettavissa. Alkoholiin liitetyt terveyshyödyt sen sijaan eivät lisääntyneet, mikä voi johtua suhteellisen lyhyestä seurannasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoinen osoitus alkoholin käytön kahtalaisista terveysvaikutuksista. Ne osoittavat myös selvästi, miten alkoholin saatavuus vaikuttaa väestön terveysriskeihin. Suomessa alkoholin saatavuutta ollaan helpottamassa uuden alkoholilain myötä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2016;353:12714)
http://www.bmj.com/content/353/bmj.i2714

Sisältö jatkuu mainoksen alla