Tyypin 2 diabetekseen alle 30-vuotiaana sairastuvat saattavat sairastua muita todennäköisemmin diabeteksen liitännäistauteihin. Tämä näkyy myös heidän kuolleisuudessaan, tuore australialaistutkimus osoittaa.

Verrattuna 40–50-vuotiaana sairastuviin 15–30-vuotiaana sairastuvilla on enemmän munuaisongelmista kertovaa albuminuriaa ja ääreishermosto-oireita eli neuropatiaa. Metabolisen oireyhtymän osatekijät ovat nuorilla potilailla yhtä yleisiä kuin vanhempana sairastuvilla, mutta heidän verenpaine- ja kolesteroliongelmiaan hoidetaan harvemmin.

Alle 30-vuotiaana sairastuneet myös menehtyvät ennenaikaisesti muita potilaita todennäköisemmin. Suurin kuolleisuusriski on varhaiskeski-iässä, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin, miten pitkään potilaat olivat diabetesta sairastaneet. Näin ollen erot eivät johtuneet vain siitä, että nuorena sairastuneet olivat ehtineet potea pidempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuloksista ei näy, mistä nuorena sairastuvien suuremmat riskit tarkalleen johtuvat, mutta ne antavat joka tapauksessa aiheen panostaa varhaisten sairastumisten ehkäisyyn. Sairastumisriskiään voi pienentää välttämällä ylipainoa, harrastamalla liikuntaa ja syömällä terveellisesti.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä. Siihen osallistui 350 potilasta, jotka olivat sairastuneet 15–30-vuotiaana sekä runsaat tuhat 40–50-vuotiaana sairastunutta. Kuolleisuusanalyysissa käytettiin 15 000 potilaan tietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2016;DOI:10.2337/dc15-0991)
http://dx.doi.org/10.2337/dc15-0991

Sisältö jatkuu mainoksen alla