Tyypin 2 diabetes näyttäisi kehittyvän tavallista todennäköisemmin autismia tai autismin kirjoon kuuluvia häiriötä poteville. Riski havaitaan nuorilla ja nuorilla aikuispotilailla, Diabetes Care -lehden julkaisemat taiwanilaistulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat runsaan 6 000 autismidiagnoosin saaneen ja 24 000 terveen seurantaan vuosina 2002–2011.

Seurannan perusteella autismin kirjon häiriöitä potevien riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli 3–5 kertaa suurempi kuin terveiden. Tämä havaittiin riippumatta monista taustamuuttujista, muista sairauksista ja lääkityksistä. Diabetesriski havaittiin myös potilailla, joita lääkittiin toisen polven ns. atyyppisillä psykoosilääkkeillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä on epäselvää, mistä nyt havaittu diabetesriski tarkalleen johtuu, mutta varsinaisen autismin lisäksi taustalla voi olla lukuisia elämäntapoihin liittyviä seikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Autismille on ominaista jo lapsuudessa ilmenevät vakava-asteiset ja laaja-alaiset vajavuudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja viestintäkyvyssä. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu myös Aspergerin oireyhtymä, Rettin oireyhtymä, disintegratiivinen kehityshäiriö ja laaja-alainen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuva häiriö on noin 50 000 suomalaisella. Autismi on todettu noin 10 000:lla.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2016;DOI:10.2337/dc15-1807)
http://dx.doi.org/10.2337/dc15-1807

Sisältö jatkuu mainoksen alla