Aivoerojen tiedetään suurentavan monien sydänoireiden vaaraa, mutta tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella sama koskee myös aivoverenvuotoja ja muita aivoverenkierron häiriöitä.

Japanilaisten tulosten perusteella miesten ja naisten riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön suurenee noin 30 prosenttia avioeron jälkeen.

Sairastumisriskiin vaikutti jonkin verran myös mahdollinen työttömyys ja asumisjärjestelyt. Sairastumisriski oli suurentunut lastensa kanssa asuvilla miehillä ja naisilla, mutta miehillä riskiä ei havaittu, jos he asuivat vanhempiensa kanssa. Naisilla avioeroon liittyvä sairastumisriski oli huomattavan suuri, jos he olivat lisäksi työttömiä, tulokset osoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja siihen osallistui 24 000 miestä ja 26 000 naista. Osallistujat olivat olleet naimisissa viisi vuotta ennen tutkimusajankohtaa. Aiemmissa tutkimuksissa avioeron on havaittu liittyvän myös lyhempään elinikään etenkin miehillä. Ilmiötä on selitetty mm. akuutilla kovalla stressillä ja muutoksilla elämäntavoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:991–998)
http://stroke.ahajournals.org/content/47/4/991.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla