Riski sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin näyttäisi olevan suurentunut henkilöillä, joiden puolisot sairastavat diabetesta. Tieto käy ilmi American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Diabeetikoiden puolisoiden riski sairastua diabetekseen oli noin 30 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joiden puolisot olivat terveitä. He olivat myös muita todennäköisemmin lihavia ja sairastivat sydän- ja verisuonitauteja ja metabolista oireyhtymää todennäköisemmin kuin terveiden osallistujien puolisot.

Osallistujien ikä, sukupuoli, painoindeksi, koulutustaso, tupakointi, alkoholin käyttö, perinnöllinen diabetesalttius, fyysinen aktiivisuus tai ruokavalio eivät selittäneet tuloksia, mutta on silti todennäköistä, että yhteiset elämäntavat selittävät havainnot ainakin osittain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmissa tutkimuksissa avioparien on havaittu lihovan samaa tahtia, mutta he myös onnistuvat laihduttamisessa ja tupakoinnin lopettamisessa paremmin kuin yksin yrittävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui 35 000 kiinalaispariskuntaa, joille tehtiin diabetesmittaukset ja terveystarkastus vuosina 2011–2012. Osallistujat olivat yli 40-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2016;DOI:10.1093/aje/kwv330)
http://dx.doi.org/10.1093/aje/kwv330

Sisältö jatkuu mainoksen alla