Diabetesta potevan kannattaisi syödä vain päiväsaikaan – parantaa glukoositasoja jo muutamassa viikossa

Tutkijoiden mukaan tyypin 2 diabetesta sairastavien terveys todennäköisesti paranisi, jos he söisivät vain aamukahdeksan ja iltakuuden välillä. Heidän tuloksensa julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.Tutkimukseen värvättiin 14 lihavaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa, jotka noudattivat kahta eri ruokailurytmiä kolmen viikon ajan. Koejaksojen välissä oli neljän viikon tauko ja potilaiden veren glukoosipitoisuuksia tarkkailtiin mukana kannettavalla mittalaitteella ympäri vuorokauden.Ensimmäisen koejakson aikana potilaita kehotettiin syömään kaikki ravinto noin kymmenen tunnin aikana, mutta ennen iltakuutta. Ruokavaliota ei rajoitettu muuten ja illalla potilaat saivat juoda vettä, teetä, kahvia ja virvoitusjuomia, joissa ei ollut sokeria. Toisen koejakson aikana syöminen kehotettiin jakamaan vähintään 14 tunnin ajalle, mutta muita rajoituksia ei ollut.Potilaiden veren vuorokausiglukoosipitoisuus ja etenkin yöllinen, mutta myös aamulla mitattu glukoosipitoisuus olivat pienemmät, kun he söivät vain ennen iltakuutta. Lisäksi he laihtuivat hieman ja heidän glukoositasonsa pysyivät normaalilukemissa paremmin kuin vertailujakson aikana. Potilaat nukkuivat noin 8 tuntia yössä kummankin koejakson ajan.Tutkijat eivät tiedä, mistä vaikutukset tarkalleen johtuvat, mutta todennäköisesti pitkä yhtäjaksoinen paasto illalla ja yöllä on merkittävässä roolissa. Jos tulokset varmistuvat pitemmissä lisätutkimuksissa, ruokarytmin muutos voisi tarjota helpon ja turvallisen keinon parantaa monien tyypin 2 diabetesta sairastavien glukoositasapainoa.Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Terveellisen ruokavalion lisäksi diabetesta ehkäisevät muun muassa laihduttaminen ja liikunnan lisääminen.Uutispalvelu Duodecim(Diabetologia 2022;DOI:10.1007/s00125-022-05752-z)https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-022-05752-z

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi itku, kyseessä on pätkäpaasto jonka hyödyt on tiedetty jo vuosikymmeniä ja tällä tavalla syöminen on ollut luonnollinen rytmi satoja ja tuhansia vuosia sitten. Jatkuva napostelu johtaa insuliinin ylituotantoon ja sitä kautta kehon resistenssiin insuliinia kohtaan. Tämä rytmi sopii kaikille, ei pelkästään diabeetikoille

Sisältö jatkuu mainoksen alla