Liikunnan lisääminen ja ruokavalion viilaaminen terveellisemmäksi auttaa estämään diabeteksen puhkeamista myös potilailla, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua. Samanlainen vaikutus saadaan ennakoivalla diabeteslääkityksellä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan elämäntapamuutokset pienentävät riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen noin kolmanneksella ja metformiinilääkitys noin viidenneksellä. Tämä havaittiin viidentoista vuoden seurannassa.

Ryhmien väliset erot pienentyivät vuosien varrella ja elämäntapamuutoksen tehneistä ja lääkeryhmäläisistä 55 % ja 56 % sairasti seurannan päättyessä aikuistyypin diabetesta, kun lumelääkettä saaneista verrokeista oli sairastunut 62 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisilla elämäntapamuutokset ja pienemmässä määrin myös metformiinilääkitys ehkäisivät myös diabetekseen liittyvää pienten verisuonten sairautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui 2 800 suuressa aikuistyypin diabeteksen sairastumisvaarassa olevaa miestä ja naista, joista kolmannes satunnaistettiin kolmeksi vuodeksi metformiinilääkitykselle, kolmannes elämäntapamuutoksiin ja kolmannes lumelääkettä saavaan verrokkiryhmään. Elämäntaparyhmäläisiä autettiin laihduttamaan, vähentämään rasvojen syömistä sekä liikkumaan vähintään 150 minuuttia viikoittain.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;10.1016/S2213-8587(15)00291-0)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(15)00291-0/abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla