Hedelmiä päivittäin nauttivat säästyvät muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitaudeilta ja monilta muilta sairauksilta. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä näyttäisi pätevän myös Kiinassa.

Havainto on tervetullut, sillä vaikka hedelmien terveellisyys on todettu lukuisissa tutkimuksissa, valtaosa niistä on tehty länsimaisissa väestöissä. Näin ollen on jäänyt epäselvemmäksi havaitaanko samat vaikutukset myös muualla, esimerkiksi Kiinassa.

Tutkimus perustuu lähes 500 000 kiinalaisaikuisen seitsenvuotiseen seurantaan. Osallistujat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai saaneet verenpainelääkkeitä tutkimuksen alkaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päivittäin hedelmiä nauttivien verenpaine oli alhaisempi ja heidän veren glukoositasonsa olivat paremmat kuin osallistujien, jotka eivät syöneet hedelmiä. Seurannan aikana he myös sairastuivat muita epätodennäköisemmin sydänkohtaukseen tai muuhun vakavaan sydänoireeseen, aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon. Lisäksi heidän riskinsä menehtyä seurannan aikana oli pienempi, tulokset osoittivat. Osallistujista noin viidennes söi hedelmiä – pääasiassa omenia tai appelsiineja – päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat myös selvittivät olisivatko hedelmiin liitetyt hyödyt selittyneet esimerkiksi eroilla koulutustasossa tai tupakoinnissa, mutta yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun monet taustamuuttujat huomioitiin analyysissä. Hedelmien hyödyt sai syömällä niitä noin 100 grammaa päivittäin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta tutkimuksen luonteesta johtuen myös moni muu seikka hedelmien lisäksi on voinut vaikuttaa tuloksiin. Jos nyt havaitut terveyshyödyt kuitenkin johtuvat hedelmistä, niiden syömisen lisääminen voisi parantaa kiinalaisten terveyttä huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2016;374:1332–1343)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1501451#t=abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla