Runsaasti hedelmiä ja marjoja syövät miehet säästyvät muita todennäköisemmin sydänkohtauksilta ja aivoinfarkteilta, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa hyödyt liitettiin etenkin antosyaaniin ja flavanoneihin, joita saa sinisistä ja punaisista hedelmistä ja marjoista sekä sitrushedelmistä.

Tutkimuksessa 44 000 miestä seurattiin keskimäärin 24 vuoden ajan ja tuona aikana heistä 4 000 sai sydänkohtauksen ja 1 600 aivoverenkiertohäiriön.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista miesten ruokavaliotietoihin, eniten antosyaania saavien riski sairastua sydänkohtaukseen havaittiin 14 prosenttia pienemmäksi kuin niitä vähänlaisesti saavien. Runsas flavanonien saanti liittyi puolestaan 22 prosenttia pienempää riskiin sairastua aivoinfarktiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset vahvistavat ja laajentavat aiempaa tutkimusnäyttöä hedelmien ja marjojen terveyshyödyistä ja osoittavat antosyaanin ja flavanonien ehkäisevän myös miesten sydänoireita. Aiemmat tutkimukset on tehty lähinnä naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa keskeisiä antosyaanin lähteitä ovat etenkin mustikat, mutta flavanoneja saa lähinnä appelsiinista, mandariineista ja muista sitrushedelmistä. Varmin tapa saada terveyshyödyt on syödä hedelmät ja marjat tuoreina.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.133132)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.116.133132

Sisältö jatkuu mainoksen alla