Sikiöaikana tapahtuvat hermostoputken sulkeutumishäiriöt olisi pitkälti ehkäistävissä syömällä folaattilisiä tai folaattipitoisia ruokia, mutta Euroopassa tässä on vielä parannettavaa. Tuoreen selvityksen mukaan sulkeutumishäiriöt eivät ole vähentyneet sitten vuoden 1991, vaikka folaattien käyttöä on suositeltu.

Hyviä folaatin lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet.

Yhdysvalloissa suositusten sijaan on lähdetty toiselle linjalle ja folaatteja on alettu lisätä moniin elintarvikkeisiin. Tämä lähestymistapa on ollut tehokkaampi ja hermostoputken sulkeutumishäiriöt ovat vähentyneet huomattavasti. Euroopassa olisikin hyvä pohtia saman keinon käyttöönottoa, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden selvitys perustuu tietoihin lähes 13 miljoonasta synnytyksestä ja 11 000 hermostoputken sulkeutumishäiriö -tapauksesta vuosilta 1991–2011. Tiedot kerättiin 28 Euroopan maan rekistereistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkastelujaksona folaattien käyttöä suositeltiin laajalti, mutta hienoisesta vaihtelusta huolimatta hermostoputken sulkeutumishäiriöt eivät vähentyneet. Keskimäärin vuosina 1991–2011 sulkeutumishäiriö todettiin yhdeksässä raskaudessa kymmenestätuhannesta.

Aiempien tutkimusten perusteella Euroopassa vuosittain noin 5 000 raskaudessa havaitaan hermostoputken sulkeutumishäiriö. Suuri osa näistä raskauksista päätyy keskeytykseen. Sulkeutumishäiriön aiheuttamista epämuodostumista yleisimmät ovat selkärankahalkio eli spina bifida ja aivottomuus eli anenkefalia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h5949)
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h5949

Sisältö jatkuu mainoksen alla