Murhat ja niistä uutisointi saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa sydänkohtausten ja muiden iskeemisten sydänoireiden vaaraa.

Tutkimuksen perusteella näin on ainakin käynyt Meksikossa, missä huumekartellien ja viranomaisten välinen sota kolminkertaisti maan murhaluvut vuosina 2007–2011.

Tutkijat yhdistivät kuukausittaiset tiedot murhista ja iskeemisistä sydänoireista vuosilta 2000–2012 ja havaitsivat sydänoireiden lisääntyvän sitä enemmän mitä enemmän murhia kyseisen kuukauden aikana tehtiin. Analyysissa huomioitiin monia sydänoireiden riskiin vaikuttavia tekijöitä, mutta tulokset pysyivät ennallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huumeväkivalta ja murhat olivat varsinkin väkivaltaisuuksien alkuaikoina kaikkien meksikolaismedioiden mielenkiinnon kohteena ja niistä uutisoitiin laajasti ja yksityiskohtaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan nyt havaittu murhien ja sydänoireiden yhteys kuvastaakin todennäköisesti yleistä turvattomuutta, turvattomuuden tunnetta, stressiä ja ahdistusta, minkä murhat ja niistä tehtyjen uutisten seuraaminen aiheuttavat. Stressin ja psyykkisen ahdingon tiedetään voivan laukaista sydänoireita.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muualla, ja niiden perusteella sairastumisia ei tapahdu vain ihmisillä, jotka asuvat vakivaltaisten tapahtumien lähellä, vaan myös median kautta tapahtumia seuraavat oireilevat.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology2016;DOI:10.1093/ije/dyw110)
http://dx.doi.org/10.1093/ije/dyw110

Sisältö jatkuu mainoksen alla