Hengitysilman pienhiukkaset voivat israelilaistutkimuksen mukaan suurentaa aivoinfarktien riskiä myös viisikymppisillä eli suhteellisen nuorilla potilailla. Yhteys havaitaan varsinkin suurten teiden varsilla asuvilla.

Israelilaisten tutkimus on hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä asuinalueiden pienhiukkasmäärät selvitettiin satelliittimittauksin. Näin saadut tulokset ovat parempia kuin pelkkiin maanpäällisiin mittauspisteisiin luottavissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa löytyi selvä yhteys hengitysilman PM2,5- ja PM10-hiukkasten pitoisuuksien ja aivoinfarktien väliltä. Aivoinfarkteja sattui enemmän päivinä joina ilman hiukkaspitoisuudet kohosivat. Yhteys havaittiin nimenomaan samana päivänä. Voimakkain yhteys oli potilailla, jotka asuivat 75 metrin säteellä suuresta tiestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteydet rajoittuivat viisikymppisiin ja nuorempiin potilaisiin, joiden aivoinfarktit ovat harvinaisempia ja monisyisempiä kuin vanhempien potilaiden. Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on kuitenkin yhdistetty aivoinfarkteihin ja muihin aivohalvauksiin myös iäkkäämmillä potilailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä. Aineisto koostui 4 800 aivohalvaustapauksesta vuosilta 2005–2012.

Uutispalvelu Duodecm
(Stroke 2015;46:3348–3353)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/12/3348.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla