Influenssavirukset voivat levitä pölyn mukana – saattaa päteä myös muihin viruksiin

Influenssavirukset voivat levitä ilmateitse pölyn ja muiden ilmassa leijuvien pienten hiukkasten välityksellä, tuore tutkimus osoittaa. Sama saattaa koskea myös muita viruksia.Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä, ja siinä influenssan leviämistä tutkittiin hieromalla viruksia terveiden marsujen selkiin. Mittaukset osoittivat, että liikkuessa marsuista irtosi ilmaan suurimmillaan tuhat hiukkasta sekunnissa, ja näiden hiukkasten mukana influenssavirukset myös kulkeutuivat muille marsuille. Toisessa kokeessa tutkijat laittoivat influenssaviruksia paperisiin kertakäyttöpyyhkeisiin ja antoivat niiden kuivua. Kun tutkijat rutistelivat kuivuneita paperipyyhkeitä hiukkasmittarin edessä, niistä irtosi noin 900 hiukkasta sekunnissa. Hiukkaset olivat niin pieniä, että ne voivat kulkeutua hengitysteihin. Laboratorio-oloissa tutkijat onnistuivat myös tartuttamaan soluja näillä hiukkasilla. Jos nyt julkaistut havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat muuttaa käsitystämme influenssan ja mahdollisesti muiden virusten leviämisteistä. Tähän asti influenssan on ajateltu leviävän pääasiassa hengityksestä ja yskäisyistä tulevien pisaroiden ja saastuneiden pintojen kuten ovenkahvojen välityksellä.

Tulokset nostavat esiin mahdollisuuden, että myös koronavirukset saattavat levitä pölyn ja muiden hiukkasten välityksellä, mutta tämän varmistaminen edellyttää uusia tutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim(Nature Communications 2020;11:4062)https://www.nature.com/articles/s41467-020-17888-w

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla