Kahvinjuojien on monissa tutkimuksissa osoitettu sairastuvan muita harvemmin mm. diabetekseen ja mahdollisesti myös elävän pitempään. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään ja osoittavat samojen yhteyksien koskevan myös kahvinsa maidon tai sokerin kanssa nauttivia. Myös kofeiiniton kahvi on yhtä terveellistä.

Yhdysvaltalaisten tulosten perusteella kahvia päivittäin vähintään kaksi kupillista juovat elävät todennäköisesti pitempään kuin kahvia vieroksuvat. Tämä havaittiin kymmenvuotisessa seurannassa, jonka aikana kahvinjuojien kuolleisuus oli noin viidenneksen vähäisempää.

Kahvinjuonti liittyi pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, kroonisiin hengityssairauksiin, diabetekseen, keuhkokuumeeseen, influenssaan ja jopa itsemurhaan. Syöpäkuolleisuuteen kahvi ei vaikuttanut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kahviin on yhdistetty monia terveysvaikutuksia, tutkimuksista on jäänyt epäselväksi liittyvätkö mahdolliset vaikutukset vain mustana juotuun kahviin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 90 000 aikuista yhdysvaltalaista, jotka värvättiin tutkimukseen vuosina 1993–2001. Vuodet 1998–2009 jatkuneen seurannan aikana 8 700 osallistujaa menehtyi. Tutkittavat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää tutkimuksen alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwv146)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2015/11/26/aje.kwv146.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla