Runsaasti kahvia juovat välttyvät muita todennäköisemmin maksasyövältä, mutta tutkijat eivät tiedä mistä tämä johtuu. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutus välittyy todennäköisesti useita reittejä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella kahvia yli neljä kuppia päivittäin juovien riski sairastua on noin 75 prosenttia pienempi kuin alle kaksi kahvikupillista päivässä juovien.

Kun tutkijat selvittivät, mitkä seikat mahdollisesti selittivät yhteyden, esiin nousi useita merkkiaineita. Merkittävimmät näistä olivat IL-6-tulehdusmerkkiaine sekä maksan ongelmista ja vaurioista kertovat aspartaattiaminotransferaasi- ja glutamyylitransferaasi-entsyymit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat muistuttavat, että tutkimuksen luonteesta johtuen he eivät voi olla täysin varmoja, että kahviin liitetyt suotuisat maksavaikutukset johtuivat vain ja ainoastaan kahvista. Myös monet muut seikat, joita ei tässä tutkimuksessa voitu huomioida, ovat voineet vaikuttaa yhteyteen. Kahvi on kuitenkin yhdistetty pienempään maksasyövän riskiin aiemmissakin tutkimuksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui 125 maksasyöpäpotilasta ja 250 tervettä verrokkia.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.116095)
dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.116095

Sisältö jatkuu mainoksen alla