Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien ennuste on sydäninfarktin jälkeen huonompi kuin muiden potilaiden, mutta tutkimusten perusteella on jäänyt epäselväksi onko kaikkien eteisvärinätyyppien vaikutus samanlainen. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen perusteella niin näyttäisi olevan.

Ruotsalaisten tutkimuksessa käytettiin rekisteritietoja 155 000 vuosina 2000–2009 sydäninfarktiin sairastuneesta, joista 24 000 eli runsaat 15 prosenttia sairasti eteisvärinää. Potilaat sairastivat juuri ilmaantunutta, kohtauksittaista tai kroonista eteisvärinää.

Eteisvärinää potevien riski sairastua uuteen sydäninfarktiin, aivoinfarktiin tai menehtyä tutkimuksen seurannan aikana oli selvästi suurempi kuin potilaiden, jotka eivät sairastaneet eteisvärinää. Riippumatta eteisvärinätyypistä potilaiden riski menehtyä seurannan aikana oli 60 prosenttia suurempi, riski sairastua uuteen sydäninfarktiin 15 prosenttia suurempi ja riski sairastua aivoinfarktiin yli kaksi kertaa suurempi kuin muiden potilaiden. Samat yhteydet havaittiin myös riippumatta sydäninfarktityypistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2016;102: 926–933)
http://heart.bmj.com/content/102/12/926.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla