Kaksosten riski sairastua syöpään on suurentunut, jos heidän sisaruksensa on sairastunut johonkin syöpään aiemmin. Suureen aineistoon perustuva havainto lisää tietoa 20 syöpätyypin periytyvyydestä.

Tutkimuksessa käytettiin Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin kaksosrekistereitä, joista saatiin tiedot 200 000 kaksosesta 32 vuoden ajalta. Tänä aikana 24 000 osallistujaa sairastui syöpään.

Riski sairastua syöpään oli selvästi suurentunut identtisillä kaksosilla, joiden identtinen sisarus oli sairastunut syöpään. Heistä 46 prosenttia sairastui syöpään, kun muista kaksosista sairastui 32 prosenttia. Kaksossisaruksen syöpä suurensi myös ei-identtisten kaksosten sairastumisriskiä, mutta vaikutus ei ollut läheskään yhtä suuri kuin identtisillä kaksosilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksosten syöpäriski koski 20 eri syöpätyyppiä, mutta erityisesti melanoomaa ja muita ihosyöpiä, munuaissyöpää, eturauhas-, munasarja- ja rintasyöpää sekä kohdunrungon syöpää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syöpäriski ei rajoittunut vain samaan syöpätyyppiin, johon kaksossisarus oli sairastunut, vaan syöpä suurensi kaksossisaruksen riskiä sairastua mihin tahansa syöpään. Vain kolmannes kaksospareista sairastui samaan syöpään, tutkijat havaitsivat.

Tulokset lisäävät tietoa monien syöpien periytyvyydestä ja auttavat lääkäreitä neuvomaan ja hoitamaan kaksospotilaita. Tutkijat myös korostavat, että vaikka moni syöpä voi periytyä, sairastumisriskiin vaikuttaa aina myös lukuisat ympäristö- ja elintapatekijät. Tämän vuoksi myös korkean periytyvyyden syöpiä voidaan ehkäistä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2016;315:68–76)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26746459

Sisältö jatkuu mainoksen alla