Kananmunan päivässä tai muita kolesterolipitoisia ruokia syövät eivät sairastu sydänkohtauksiin yhtään tavallista todennäköisemmin. Riskiä ei havaita edes kolesterolin haitoille geneettisesti alttiilla, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Ravinnon kolesterolin ajateltiin ennen nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi. Hieman epäselvemmäksi on jäänyt ravinnon kolesterolin vaikutukset henkilöihin, joilla perimän takia ruoan kolesterolilla on suurempi vaikutus veren kolesteroliin. Näitä perinnöllisesti alttiita APOE4-geenityyppiä kantavia on poikkeuksellisen paljon suomalaisissa.

Nyt julkaistut Itä-Suomen yliopiston tulokset perustuvat runsaan tuhannen 42–60-vuotiaan kuopiolaismiehen 21-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 230 miestä sairastui sydäninfarktiin. APOE4-tyyppi oli kolmanneksella miehistä.

Aineiston perusteella ravinnosta saatavalla kolesterolilla ei ollut vaikutusta siihen ketkä miehistä saivat sydäninfarktin. Yhteyttä ei havaittu edes miehillä, joilla oli APOE4-tyyppi. Yhteyksiä ei havaittu myöskään miehillä, jotka söivät kananmunan joka päivä.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa suomalaisten tulokset viittaavat siihen, ettei kananmunia ja muita kolesterolia paljon sisältäviä ruokia tarvitse välttää sydänoireiden pelossa. On kuitenkin mahdollista, että haittoja ilmaantuu, jos kolesterolin saanti on erittäin suurta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutriton -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutriton 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.122317)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.122317