Maatilalla kasvavat ja koiraperheiden lapset saavat muita paremman suojan astmaa vastaan, tuore ruotsalaistutkimus vahvistaa. Eläinaltistus on aiemminkin yhdistetty pienempään astmariskiin, mutta ruotsalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä huomattavasti. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli miljoonan vuosina 2001–2010 syntyneen ruotsalaislapsen rekisteritietoja.

Tulosten perusteella alle vuoden ikäisenä koiran kanssa samassa taloudessa elävistä 13 prosenttia harvempi sairastuu astmaan ennen seitsemän vuoden ikää. Maatilan eläimien kanssa kontaktissa olevien sairastumisriski on vieläkin pienempi, jopa 50 prosenttia pienempi kuin lasten, jotka eivät altistu eläimille kotipiirissään. Maatilalla asuvien riski pieneni jo kolmivuotiaana.

Havainnot tukevat ns. hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, mm. allergioita ja astmaa. Jos lapset altistuvat monipuolisesti erilaisille bakteereille, eläinhilseelle ja muille allergeeneille, heidän sairastumisriskinsä on pienempi. Heikko hygienia ja huonot asuinolot voivat kuitenkin myös altistaa monille sairauksille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2015;DOI:10.1001/jamapediatrics.2015.3219)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamapediatrics....

Sisältö jatkuu mainoksen alla