Kohtuullisesti alkoholia käyttävät saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan tai äärimmäisen harvoin.

Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 26 tutkimuksen ja 700 000 potilaan tiedot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Tutkimusten seurantojen aikana 32 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Tulosten perusteella kohtuudella alkoholia käyttävät sairastuivat diabetekseen 17–26 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät käyttäneet alkoholia. Alkoholia yli kohtuukäytön juovat eivät sairastuneet sen todennäköisemmin tai harvemmin kuin alkoholia välttävätkään. Kohtuukäyttönä pidetään yleensä naisilla enintään yhtä ja miehillä enintään kahta alkoholiannosta päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiljattain julkaistiin myös tutkimus, jossa lasillinen puna- tai valkoviiniä aterian yhteydessä paransi aikuistyypin diabetesta sairastavien kolesteroli- ja glukoositasoja. Kohtuullinen alkoholinkäyttö on yhdistetty myös pienentyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkimuksissa havaittuihin yhteyksiin on kuitenkin voinut vaikuttaa alkoholin lisäksi aikaisempi sairaushistoria ja hyvin moni muu elämäntapoihin liittyvä seikka, joten alkoholinkäyttöä ei kannata lisätä terveyshyötyjen toivossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin American Journal of Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.114389)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/02/03/ajcn.115.114389.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla