Mielenterveysongelmista kärsivät sairastavat usein myös monia fyysisiä pitkäaikaissairauksia, tuore tutkimus vahvistaa. Terveysongelmat kasautuvat etenkin, jos potilaalla on useita mielenterveyden häiriöitä.

Uusiseelantilaistutkijoiden havainto ei ole uusi, sillä samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Heidän tuloksensa kuitenkin osoittavat fyysiset sairaudet tavallista yleisemmiksi myös mielenterveyspotilailla, jotka eivät välttämättä hakeudu hoitoon. Aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu lähinnä hoidon piirissä olevia.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että huomattavaan osaan mielenterveysongelmia liittyy suurentunut fyysisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, astman, diabeteksen tai nivelrikon vaara. Yhteys ei siis rajoitu vain vakavimpiin ja vaikeaoireisimpiin mielenterveyden häiriöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmiö voi johtua epäterveellisistä elämäntavoista ja lääkityksistä, mutta on myös viitteitä siitä, että mielenterveyspotilaat eivät pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut. Fyysisten sairauksien oireet saattavat myös helposti jäädä muiden oireiden varjoon. Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä. Se perustuu kuudentoista kyselytutkimuksen ja 47 000 osallistujan tietoihin 17 eri maasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2016;73:150–158)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2015.2688

Sisältö jatkuu mainoksen alla