Närästyksen ja mahahaavan hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä -lääkkeet saattavat suurentaa riskiä sairastua krooniseen munuaissairauteen. Havainto pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta se antaa aiheen välttää turhia lääkityksiä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella protonipumpun estäjiä käyttävät sairastuvat munuaissairauteen 20–50 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät ole lääkityksellä. Riski havaittiin erillisissä 10 000 ja 250 000 potilaan aineistoissa.

Protonipumpun estäjien on aiemmin epäilty altistavan myös akuuteille munuaisvaurioille, mutta kiistattomat todisteet lääkkeiden munuaishaitoista puuttuvat. Nytkään julkaistut tulokset eivät osoita, että havaitut munuaissairaudet johtuivat vain ja ainoastaan protonipumpun estäjistä. Lääkkeiden lisäksi monet muutkin seikat ja riskitekijät ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulosten epävarmuudesta huolimatta tutkijat uskovat, että moni potilas voisi lopettaa lääkkeiden käytön ja välttyä mahdollisilta riskeiltä, sillä merkittävä osa protonipumpun estäjiä käyttävistä syö niitä turhaan tai liian pitkään oireiden jo päätyttyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7193)
http://dx.doi.org/DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7193

Sisältö jatkuu mainoksen alla