Nuorena aikuisena lihavat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan moniin maksasairauksiin. Tuoreen tutkimuksen tulokset kannustavat reagoimaan liikakiloihin mahdollisimman varhain.

Journal of Hepatologyssa julkaistut tulokset perustuvat lähes 45 000 ruotsalaismiehen 40-vuotiseen seurantaan. Miehille oli tehty kattava terveystarkastus heidän astuessaan asepalvelukseen vuosina 1969–1970. Seurannan aikana hieman vaille 400 miehellä todettiin vakava maksasairaus tai maksakirroosi ja osa myös menehtyi niihin.

Verrattuna normaalipainoisiin riski sairastua oli 65 prosenttia suurempi miehillä, jotka olivat olleet ylipainoisia tai lihavia seurannan alkaessa, tutkijat havaitsivat. Yhteys myös voimistui mitä enemmän liikakiloja oli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maksasairaudet ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti edeltävien vuosikymmenten aikana ja samana aikana myös aikuisten sekä lasten ja nuorten lihavuus on yleistynyt. Tulosten valossa onkin mahdollista, että nämä kehitykset liittyvät toisiinsa. Tulokset viittaavat myös lihavuuden haittojen olevan sitä pahemmat mitä pitempään lihavuus jatkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihavuus ja ylipainoisuus ovat yleistyneet huomattavasti myös Suomessa. Nykyään suomalaisista aikuisista miehistä noin kaksi kolmasosaa ja naisista yli puolet on vähintään ylipainoisia. Lihavia aikuisista on noin viidennes. Teini-ikäisistä ylipainoisia on noin 15–20 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Hepatology 2016;DOI:10.1016/j.jhep.2016.03.019)
http://dx.doi.org/10.1016/j.jhep.2016.03.019

Sisältö jatkuu mainoksen alla