Hollantilaistutkimuksen mukaan äidin oireeton bakteerivirtsaisuus ei välttämättä suurenna ennenaikaisen synnytyksen vaaraa, vaikka sitä ei hoidettaisi. Tällä hetkellä oireettomatkin tapaukset hoidetaan antibiooteilla juuri ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi.

Tulosten perusteella oireettoman bakteerivirtsaisuuden hoitaminen antibiooteilla ei vähennä ennenaikaisen synnytyksen riskiä verrattuna lumelääkkeeseen tai naisiin, joita ei hoideta lainkaan. Eroja ei ole myöskään verrattuna naisiin, joilla ei ole oireetonta bakteerivirtsaisuutta.

Hoitamattomat naiset sairastuvat kuitenkin munuaisallastulehdukseen todennäköisemmin kuin naiset, joilla ei ole bakteerivirtsaisuutta. Tapauksia oli tässä tutkimuksessa hyvin vähän, joten käytännössä riski ei ollut kovin suuri, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lancet Infectious Diseases -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 4 300 vuosina 2011–2013 ensimmäistä kertaa raskaana olleen naisen seurantatietoihin. Naisista 250 todettiin oireeton bakteerivirtsaisuus ja heistä 40 satunnaistettiin antibioottikuurille, 45 lumeryhmään ja loppuja seurattiin ilman hoitoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hollantilaisten tulokset ovat uskottavia, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Nykyiset hoitosuositukset perustuvat yli 30 vuotta vanhoihin tutkimuksiin, joten uusille tutkimuksille on tarvetta.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2015;11:1324–1333)
http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(15)00070-5/abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla